Търсене

Начало Интервю Цветан ЦВЕТАНОВ:Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре
Цветан ЦВЕТАНОВ:Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре
30 January 2008

Г-н Цветанов, как приемате предложението на президента Първанов да се премине към смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система?

Това предложение трябва да бъде дискутирано. Естествено, че сме отворени за диалог във всяка една посока и промяна на законодателството относно предстоящите избори, които биха довели до оптимизиране и недопускане на това, което се случва през последните няколко вота в страната.

За нас е важно да се вземе отношение към т.нар.“изборен туризъм“, актуализацията на изборните списъци. Това бяха предложения на политическа партия ГЕРБ преди местните избори, когато се гледаше законът в българския парламент. ГЕРБ като спечелила два избора – за Европейски парламент и местна власт. В тази връзка смятам, че е редно и демократично да бъдем допуснати със свои представители в общинските избирателни комисии и ЦИК. Всичко, свързано с недопускане на изборния туризъм, естествено трябва да бъде адмирирано и подкрепяно. В края на краищата, изборите са за хората, живеещи в тези общини.
Смятате ли, че има резон в идеята на държавния глава за слагане на долен праг за партийно членство, под който партиите да се заличават от регистъра?

Аз смятам, че това е редно, защото в момента субсидии получават партии, които нямат нищо зад гърба си. По-добре да се дава субсидиране на партии, които имат реална членска маса и политически живот в структурите си. Точно затова мисля, че е съвсем нормално да има някакъв праг - така ще се ограничи пилеенето на бюджетни средства за субсидиране на партиите и ще бъдат създадени условия за тези от тях, които имат реална представителност в българското общество. Така те могат да получат субсидия, която да ги направи независими, респективно да не получават дарения от физически или юридически лица.

Да разбирам ли, че сте „за“ поисканото от президента ново финансиране на партиите по схемата увеличаване на държавната субсидия и премахване на даренията от юридически лица?

В една кампания всички политически сили с реален потенциал за развиване на своята партийна дейност трябва да имат начален равен старт. Ще дам конкретен пример - ние от ГЕРБ участвахме в една неравна надпревара - в евроизборите и в местните избори. Знаете другите партии колко пари отделяха за радио- и видеоклипове, за медийно отразяване. Докато политическа партия ГЕРБ не направи почти нищо в тази посока, защото не искахме да има обвързване с фирми или физически лица. Те имаха желание да финансират, но ние не искахме да изпадаме в тази зависимост. В този дух смятам за разумно и резонно държавата да се погрижи за неутралитета и суверенитета на политическите партии. Само така те няма да изпадат в зависимостта на субекти, които след това биха могли да влияят на политическите им решения и съответно да накърнят интересите на обществото.

Георги Първанов прогнозира, че няма да има предсрочни парламентарни избори. Прогнозата на ГЕРБ разминава ли се все още с тази на президента?

ГЕРБ е говорила неведнъж за предсрочни избори на база на политиката, която се води от българското правителство. Това правителство беше създадено от президента на републиката с приоритетната задача да влезе България в ЕС, да не бъде забавено или отложено пълноправното членство на страната. Тази задача беше изпълнена. Но аз смятам, че това, на което бяхме свидетели през цялата минала календарна година, показа неефективността на това правителство и неспособността му да управлява. Видяхте лавинообразното нарастване на социалното напрежение във всички обществено-политически сфери. Това са здравеопазване, образование, администрация – никакви предпоставки за започване на реални реформи. Видяхте още, че ангажиментите, поети пред стачкуващите учители и лекари, не бяха изпълнени, бяха едни голи обещания. За 2008 г. е предвиден бюджетен излишък, който също ще ограничи възможността да се започнат структурите реформи. Друго - двуцифрена инфлация през последните две години, която ни отдалечава от еврозоната. И още нещо, което е много важно и недопустимо, защото няма и политическа воля от правителството – корупционните скандали, които постоянно тресат държавата. За скандала във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ правителството в момента дава обяснения пред обществото и пред ЕС, че тези рушвети са получени, но не за проекти от ЕС?! Обаче излиза въпросът: „Тези пари и проекти, с които става, не са ли парите на българския данъкоплатец?“ Не трябва да има разграничаване – между европейски и български проекти, трябва да има нетърпимост към корупцията и корупционните практики. При такива сериозни суми, които се получават, а и предполагам това е практика, няма как да не бъдат съучастни техните началници и управляващите от тази безпринципна тройна коалиция.

Не споменахте нищо за скандала „Куйович“ в МВР!

Постъпките на ГЕРБ в тази посока бяха с декларацията, която българските депутати в Европейския парламент отправиха питане. Тя вече е изпратена на еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешен ред Франко Фратини. Мисля, че тук както последният скандал с рушветите, така и този ще бъде туширан и заличен. И обществото няма да разбере истината. Тези скандали показват безсилие на държавата и водят до недоверие на българските граждани в институциите и в управляващите политически партии. В този смисъл очаквам предсрочни избори. Като наблюдаваме какво се случва през последните две години, представете си какво ще бъде наследството на следващото управление след още една година и половина. Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-голяма е вероятността да бъде намалена инфлацията, да бъдат ограничени и намалени безпринципните договорки и взаимните компромиси. А те се правят само и единствено, за да се остане във властта и да се консумират лични или партийно-икономически интереси, не и тези на обществото.

Как оценявате досегашната работа на областното ръководство на ГЕРБ и съветниците ви в ОбС-Разград, доколкото познавате дейността им?

Областната структура на ГЕРБ в Разград беше сред една от последно създадените. Въпреки кратките срокове, резултатът на колегите от кампанията беше добър. Те работят всеотдайно. С председателя на Общинския съвет в лицето на Стоян Стоянов, съветниците на ГЕРБ и колегите им, които искат да се промени статуквото в община Разград бихме направили политика, която да даде открито управление и прозрачност. Да бъдат извадени на показ всички неща, които са се случили по време на старото статукво и не са в интерес на обществото. Това е целта, такива са нашите принципи. И аз искам да благодаря на колегите, че отделиха от свободното си време и намалиха част от служебните си ангажименти, за да се отдадат на политическата принципност и на политиката, която искаме да реализираме. Желанието ни е да върнем доверието на гражданите и да докажем, че има хора, които биха работили за интересите на жителите на дадена община.

Мила КЮЛЮМОВА