Търсене

Начало Институции Разград тъче нова черга за стара къща
Разград тъче нова черга за стара къща
05 June 2015

В разгара на ремонта на централната градска част на Разград читатели на вестника обърнаха внимание на факта, че строителните работи се извършват само на кота "0" - плочки, градинки и всичко останало, което се вижда само с поглед надолу. Според тях повдигнеш ли глава, грозотията и кичът изпълват пространството и ако нещата се оставят така, обещаната от общината бъдеща естетизирана и впечатляваща пешеходна зона ще изглежда като постлана нова черга в неугледна стара къща.


05_06_2015_fasadi_3.jpg05_06_2015_fasadi_4.jpg

05_06_2015_fasadi_2.jpgИ наистина, всеки, който отправи взор към фасадите на повечето от сградите ще се убеди в правотата на това твърдение. Тъй като с малки изключения, жилищните блокове и другите постройки в централната част се нуждаят от реновиране, се обърнахме към известния разградски архитект Веселин Крайшников с молба да ни ориентира и посочи най-фрапиращите случаи. Тъй като кръстовището на бул. "България" и ул. "Иван Вазов", където е планирано да бъде монтирана Момина чешма, се очертава да стане същинският център на града, той постави акцент върху Търговския дом. От позицията на професионалист арх. Крайшников коментира, че фасадата на тази сграда е със стара философия и с материали /дограма/ и към момента е твърде неактуална. Частта, където се помещава Здравната каса той оприличи на "копринена кръпка на скъсан шаячен панталон".

05_06_2015_fasadi_1.jpgОт жилищните сгради с разностилни фасади и остъклени тераси той отличи блок "Пеперуда" и блока над заведението "Апетито". Като фрапиращ пример за хаос в санирането на апартаменти специалистът класира на първо място жилище в блок по ул. "Кирил и Методий" /до Дома на армията/.

Според архитекта има и други елементи от екстериора в центъра, които нарушават естетиката. Например, изоставената от години рамка на реклама над кантората на нотариус Роска Иванова, обраслата с дървесна растителност джамия Ибрахим паша, която е културен паметник от национално значение, останките от бившия ресторант "Замъка" и други.

Въпреки аргументите, че не може да се меси в управлението на етажната собственост е очевидно, че местната власт трябва да изработи и реализира цялостна концепция за фасадите. Иначе сравнението с "чергата" ще важи с пълна сила дълги години след приключването на ремонта.


Димитър КИРИЛОВ