Търсене

Начало Култура Разград празнува освобождението си
Разград празнува освобождението си
30 January 2008

Честването на 130-годишнината от освобождението на Разград от османско иго започна рано сутринта в понеделник с празнична литургия в храма „Св.Николай“, отслужена от митрополит Неофит. Освен малцината граждани, от обществено ангажираните лица в църквата бяха само общинските съветници от ГЕРБ.
 

По-късно за пореден път в Деня на Разград се проведе вълнуващо парти с деца, родени на историческата за града ни дата – 28 януари. Традицията датира от 1994 година, откогато официално се отбелязва празникът. Малките участници бяха 14 – 8 момичета и 6 момчета. Всички получиха подаръци лично от кмета Денчо Бояджиев.
От 3.30 часа в понеделник жителите на Разградска община станаха с един повече. В родилното отделение на МБАЛ „Св.Ив.Рилски“ проплака момиченце, което родителите му от Ясеновец кръстиха Ферихан. Малката госпожица тежи 2.8 кг и е дълга 48 см. Вчера бебето и майката Кезбан се чувстваха добре. Вече е приготвен и традиционният кметски подарък – детска количка.
В ранния следобед на празничния ден в Етнографския музей се откри изложбата „Огнестрелно и хладно оръжие от Възраждането и Руско-турската освободителна война“. Тя включва 40 пушки и револвери, боеприпаси и 30 хладни оръжия, които са част от оръжейната колекция на Регионален исторически музей /РИМ/ - Разград. Освен тях, посетителите имат уникалния шанс да видят няколко светини от българската история. Това са личната кама и сабята-ятаган на Апостола на свободата Васил Левски, револверната сабя на Стефан Караджа и сабята на Георги С.Раковски. Те се показват за пръв път тук и са предоставени от музеите в Ловеч и Русе. Основен организатор на изложбата е главният уредник в РИМ- Разград Елена Иванова, а автор на художествено-пространственото оформление – Красимир Харалампиев. Експозицията ще бъде на разположение на разградската публика до 7 март, като идеята е да може да бъде видяна и по време на честванията на националния празник – 3 март. По наше мнение, това е изключителен шанс, особено за учениците, да се видят на живо вещите, принадлежали на тези велики българи.
По-късно се проведе и тържествената сесия на Общинския съвет, на която присъстваха и много гости. Сред тях бяха генералният консул на Русия в Русе Михаил Торшин, делегации от побратимените на Разград градове – Орел, Русия и Кълъраш, Румъния, кметът на Силистра Иво Андонов, зам.-кметът на Търговище ген.Гецов, председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите Венелин Узунов, Хасан Адемов, Илкер Мустафов.
Слово по случай празника произнесе председателят на местния парламент Стоян Стоянов. Той прочете и няколко поздравителни адреса, сред които от президента Георги Първанов и от председателя на Народното събрание Георги Пирински. Последваха няколко изказвания от трибуната. Освен връщане към историята, в речите на генералния консул Торшин и на зам.-кмета на Орел Людмила Салникова бяха маркирани и предстоящите за България събития, произтичащи от посещението на руския президент Путин.
Единствената докладна записка, гласувана на сесията, бе за удостояването на петима разградчани със званието „почетен гражданин“. В тази връзка смятаме, че от случващото се през последните години се очертава трайна тенденция към обезличаване на това най-високо местно отличие. За да се овладее тази „инфлация“, може би е необходимо цялостна ревизия на критериите и самата процедура. Церемонията по връчване на почетния знак се състоя вечерта в залата на Общинския културен център, където имаше тържествен концерт с участието на представителния Орловски ансамбъл „Славица“. Кулминацията на празника обаче си беше традиционният тържествен митинг-заря на площад „Възраждане“.

Димитър КИРИЛОВ