Търсене

Начало Институции Гецовлии пропищяха, че пощаджийката им краде от пенсиите
Гецовлии пропищяха, че пощаджийката им краде от пенсиите
20 May 2015

Началничката на пощата краде от пенсиите на хората, а най-възмутителното е, че срещу нея се води дело за подобни злоупотреби, осъдена е на първа инстанция и въпреки това продължава да работи и да оперира с финансови средства. За това сигнализираха „Екип 7“ жители на село Гецово, част от тях застанаха зад думите си с имената и лицата си.


20_05_2015_posta-1.jpg20_05_2015_posta-2.jpg

75-годишният Иван Димитров разказа пред екипа ни, че на 8 май отишъл до пощенския клон отсреща да вземе пенсията си. Забравил си обаче очилата и когато се прибрал у дома установил, че вместо 610 лева има само 500 лева.

„С десетолевката платих 9.50 лв. сметка за вода, никъде не съм ходил на друго място, пресякох улицата и вкъщи видях, че 100 лева се губят. Върнах се в пощата, казах й че парите ми са по-малко, а тя ми отвърна – два пъти ги броих, нали гледаш“, разказа бай Иван. Той предположил, че може да е станала грешка и й предложил да си засече касата, но тя отказала. И човекът се усъмнил, че е жертва на злоупотреба.

С далеч по-малка сума, но все пак липса в пенсията, се оказала и 85-годишната Нейка Йоргова, казва самата тя. Тя ходила да си вземе парите ден преди Иван Димитров. „Пенсията на дядото ми е 361.94 лв., моята е 192.16 лв. На мен 10 лева ми липсваха. Чувала бях от две други жени, че са им били по-малко парите, сега и на мен се случи“, сподели баба Нейка.

Заради случилото се, Иван Димитров се обадил в София в ръководството на „Български пощи“. Разбрал, че сега ще я освобождават вече от работа.

С друга версия застана пред нас обаче набедената пощаджийка Красимира Иванова, която потърсихме за коментар на работното й място. Никой не бил я освобождавал от работа, тя сама поискала да напусне и то максимално бързо, в рамките на няколко дни.

„Във вторник /б.ред.- вчера/ ми е последния работен ден, искам тук да си довърша нещата, за да издам и приключвам с „Български пощи“. Осем години си пропилях от живота в тази система, пет от които в Гецово. Малко хора са се задържали тук толкова време, предишната колежка почина на работното място, не от хубаво. После нямаше даже кандидати за конкурса за мястото й, аз се съгласих да ме преместят от града тук и много сгреших“, разказа Красимира Иванова. Твърди, че хората в Гецово отдавна не я харесват и им е фикс идея да я махнат от службата.

„Какво да Ви кажа, хората тук са проклети, особени. Всички са им криви – и кметът, и секретарката на читалището, и аз, и за когото се сетите. Не може да се работи с тези хора и затова аз реших сама да приключа нещата“, обяснява Красимира.

Пред екипа ни пощаджийката разказа, че задължително касата си я засича всяка вечер, обърна обаче внимание, че пари се броят на гише, не вкъщи. Защото така всеки може да го говори каквото му е удобно. Набеждавали я, че краде от пенсиите на хората не за първи път. След последното раздаване в началото на този месец, обаче нещата вече много загрубели.

„Сигурно десет души дойдоха да ми кажат, че им липсват по 100 лева. Това вече е тенденциозно. Как според Вас мога да взема 100 лева от пенсия, която е 154 лева? И то от няколко човека. Това е несериозно. Действително, се е случвало да дам по-малко пари, но това беше още когато постъпих на работа и не по моя вина. Имаше объркани картони със сумите, видях грешките и ги коригирах“, обясни Красимира. Не отрече, че срещу нея има дело, но твърди, че и за него всичко е нагласено и като видяла накъде отиват нещата, решила да се признае за виновна, за да мине по съкратения ред и да получи по-малко наказание.

„Нямам намерение да лежа по затворите заради тези хора. Винаги съм се старала да съм любезна и отзивчива, но така и не ме харесаха. Не мога да си троша повече нервите и здравето с тях. Покрай тези истории и баща ми се поболя и си отиде“, просълзи се накрая Красимира.

Мила КЮЛЮМОВА