Търсене

Начало Оживление Разградчанин превърна дома си в африканска джунгла
Разградчанин превърна дома си в африканска джунгла
08 October 2008
 

По принципа на световния капитализъм и в България богатите богатеят, бедните обедняват. В тази връзка трайно място сред имотните българи вече има аристократичното хоби лов. Още повече, че примерът идва от най-високото място в държавата, както между другото винаги е било. За най-запалените ловци обаче границите на родината отесняха и те хукнаха из целия свят да търсят трофеи.

 

08_10_2008_rumen_kolev.jpg08_10_2008_kolev1.jpg В известни места като Кения, Танзания, Намибия, Сибир, Аляска ловът е превърнат в държавна политика. Имаш ли пари гърмиш от слон до бяла мечка. Всеки ловен излет старателно се филмира и документира със снимков материал. Връщаш се в България. Събираш дружинката и разтваряш на дълга маса албумите и пускаш видеокасетите.

Но тук нещо липсва. Винаги ще се намери някой Тома Неверни, който те застрелва в упор: Е, ами къде са ти трофеите? И ще бъде прав, какъв лов си провел след като над камината ти няма препарирана глава на носорог, леопард, антилопа. Или пък в хола не е просната кожата на бяла мечка. Конфуз. И тук на помощ идва нашият съгражданин Румен Цанков Колев. Завършил е зооинженерство в Стара Загора. Но това само му помага да се ориентира в сложната таксономия на видовете. Увлича се от фотография, дърворезба. Но професия му става таксидермията /препараторството/. Днес той е един от най-добрите препаратори в България. А що се отнася до видове екзотични животни, минали през ателието му, той държи палмата на първенството. Румен е първият човек в страната препарирал слон и хипопотам. В хола му оживява африканската джунгла. От стената хобот пресяга и аха да те погали африкански слон. От другата стена лошо гледа черен носорог. Насреща в ленна прозявка разтяга паст нилски хипопотам. Застинал в брачен зов елен-рекордьор пери юнашки рога. На пода пред телевизионната система се е проснал нилски крокодил. Всички те са застинали в естествените си природни пози.

08_10_2008_kolev3.jpg Румен обяснява наличието на толкова животински видове в дома си така: „Търсят ме ловци авантюристи от цялата страна. Носят ми най-различни животни едно от друго по-екзотични и искат да ги препарирам. Аз го правя. И преди да им ги върна, по споразумение със собственика, им правя отливка от специална смола. После по нея косъм по косъм, бръчка по бръчка възстановявам трофея. Това се нарича реплика на препарата. Тя си остава за мен. Всичко в моя дом и ателието са реплики на животни, минали през ръцете ми. И се продават. Представете си колко ефектно би стоял този крокодил пред басейна на вилата. Или пък слонската глава на стената на някоя ловна хижа. В известен смисъл репликите дори са по-добри от оригиналите, защото са направени от трайни неподатливи на атмосферните влияния материали. Няма гниене, няма молци, няма промяна в дъжд и пек.

Слонската глава се продава за 10 000 лева, носорогът за 4000, а хипопотамът - за 3500 лв. Крокодилът струва 800 лв. А еленът, който е реплика на световен рекордьор – 4000 лева.

08_10_2008_kolev2.jpg С него имам любопитен случай. Беше на изложбата “Лов и риболов” в края на септември в НДК. Веднага дойдоха от Националното управление по горите и поискаха да му вземат ДНК проба, за да установят от кое стопанство е. Толкова реалистично го бях изпипал. Не можаха дълго време да повярват, че е реплика, чиста пластмаса.

В момента в ателието ми имам за работа леопард и гепард. Това са две изключително красиви животни. Но много трудно се “хваща” динамиката в телата им. Трябва да изгледам много филми, за да пресъздам всяка вена, всеки мускул, всяко сухожилие.

Все повече ловци на трофеи от чужбина ме търсят. Даже бих казал, че са повече от българите. Идват предимно испанци, германци, австрийци. Работя с много ловни стопанства. Напоследък ми прави впечатление, че все повече разградчани също ме търсят. И то със сериозни трофеи. Работата ми се разшири. И тук в действие влизат новите форми на комуникация. Подредих всичките работи и услугите, които предлагам, в www.taxidermy-bg.com.

Мога спокойно да кажа, че няма вече животно, което да не съм препарирал. В момента имам нова страст – динозаврите. Факт е, обаче, че при тях изразът “реплика” не е точен, защото отдавна са измрели. Аз работя по образци от филми на Спилбърг. Наскоро ме впечатли и лентата “Сърцето на дракона”. Там показаха много детайли в едър план и това много ми помогна. Сега на мода в софийските заведения са именно тези драконови и динозавърски глави. Все пак това ми е професията и трябва да отговарям на диктовката пазара. Затова е и тази джунгла, в която живея.“

 

Сергей ДОЧЕВ