Търсене

Начало Институции За успех в безплатното саниране е нужна вяра
За успех в безплатното саниране е нужна вяра
27 March 2015

 

Безплатното саниране е малко като чудесата в различните религии. За да се случи, е необходима най-вече вяра. Това поне показва челният опит на Йорданка Възелова, председател на сдружението на собствениците в блок 46 на ул. „Свети Климент“. По общото мнение на всичките й съседи точно младата жена е основният двигател на процеса и главен виновник за успешния до този момент резултат.


27_03_2015_sanirane-5.jpg„В началото беше много трудно, защото хората бяха предубедени. Някои си мислеха, че става дума за опит за измама, за присвояване на техните жилища. Други бяха убедени, че накрая ще ги накарат да си платят за саниране”, разказва тя. За да разбие скептицизма, младата дама започнала разяснителна кампания. „Разпечатах процедури, брошури, започнах да следя пресата и изказванията на министъра на регионалното развития Лиляна Павлова и на нейния заместник Николай Нанков. Хубаво е, че и те започнаха такава кампания, защото това малко помогна хората да повярват, че обещаното наистина може да се случи”, спомня си Йорданка Възелова.

Според нея самите изисквания на програмата не са сложни и всеки средно интелигентен човек може да се справи с документацията. „Далеч по-сложно е да убедиш хората и да ги организираш. Успееш ли обаче, нещата се случват”, добавя тя.

Хората в блока очакват, че след санирането сградата ще изглежда по-добре. Те са убедени, че през студените месеци вътре ще е много по-топло, а сметките за ток и газ ще паднат. Разбира се, и сега има и недоволни. Не им харесва, че ще се влиза в жилищата им, но все пак са успели да преглътнат този минус заради всички останали плюсове. Ако с успех прескочат и следващите процедури, живеещите в този блок ще чакат строителите през септември или октомври.

Любомир ИЛИЕВ