Търсене

Начало Институции Две институции седем пъти разхождат счетоводителка заради свои грешки
Две институции седем пъти разхождат счетоводителка заради свои грешки
23 March 2015

Две институции седем пъти разхождат счетоводителка, заради грешки, допуснати от самите тях. На осмото препращане Пенка Христова дойде директно в редакцията на „Екип 7“, за да направи публично достояние проблемите си с институциите, с които сама не успяла да се пребори.

Разградчанката, която е бивш данъчен служител, води счетоводната документация на местни фирми.


23_03_2015_institucii.jpgНа един от клиентите й миналата година проверяващи от дирекция „Инспекция по труда“ съставили акт, на базата на който в последствие било издадено наказателно постановление. То влязло в сила на 12 септември, а срокът за доброволно изпълнение бил едномесечен. Тъй като собственикът на фирмата забавил плащането от „Инспекция по труда“ изпратили документацията в разградския офис на ТДНАП-Варна с искане за образуване на изпълнително дело.

На 26 ноември 2014 годна дружеството превело дължимата глоба от 200 лева по сметката на Инспекцията по труда. От там обаче пропуснали да уведомят Данъчното за направеното плащане. Така бюрократичната мелница завъртяла счетоводителката, която и до днес се опитва да удостовери чиновническата грешка.

23_03_2015_institucii_2.jpgНа 26 февруари тази година Пенка Христова отишла в офиса на ТДНАП, за да извади на фирмата удостоверение за липса на задължения. Оказало се обаче, че изпълнителното дело за преведените три месеца по-рано 200 лева в базата данни се води висящо, тъй като отразено плащане няма. Христова отишла право в „Инспекцията по труда“ и поискала да й извадят удостоверение, че по сметка на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ е постъпило плащане от фирмата за погасяване на публичното вземане. След като на 13 март се сдобила с документа, счетоводителката се върнала в Данъчното. Изненадващо там й заявили, че не го признават. И понеже било петък следобед, жената решила, че на служителите вече не им се занимава. Тръгнала си, а в понеделник, на 16 март се върнала отново. Резултатът обаче бил нулев. Обяснили й, че си има ред по който се придвижва документация и удостоверението трябва да бъде изпратено от органите, които го издават, по куриер. Така за пореден път Пенка Христова се върнала в Инспекцията по труда, а те пратили заветното съобщение по каналния ред.

В петък, счетоводителката отишла в офиса на ТДНАП в Разград, за да оспори лихвите, които се били начислявани неправомерно след датата на плащането. Но служителят на гишето я уведомил, че не може да направи корекцията в компютъра си и я пратил да отиде отново в Инспекцията по труда, за да пита какви са лихвите. Е, няма изненада, жената се върнала на познатото място, но пък там я сюрпризирали, че лихви не начисляват. Лихвите ги слагали от ТДНАП...

Да, на вас ви дотегна да четете, на мен да го разказвам, а на счетоводителката – не знам.

Пред нас тя призна, че създалата се ситуация я злепоставя и пред клиента й.

Лихвата, която се е натрупала е 10 лева, а може би щеше да е 2 лева, ако са спрели да я начисляват след плащане на задължението. Сумата е незначителна, но въпросът е принципен.

Питам какво е това – бюрокрация, чиновническа некомпетентност или игра с нервите на хората, коментира Пенка Христова.

 

Мила КЮЛЮМОВА