Търсене

Начало Новини Голямото рязане продължава
Голямото рязане продължава
20 March 2015

Акция по рязане на въздушните кабели на телекомуникационните оператори разбуни духовете

на живеещите в кв.„Възраждане“ в Разград в последните дни. Не защото последствията за потребителите бяха фатални, а просто защото не им беше ясно какво се случва. И как да е ясно, след като ситуацията беше напълно абсурдна – екипи на ДНСК срязваха висящите между блоковете жици, документирайки действията си със снимки и протоколи, а служители на фирмите-доставчици ги следваха по петите и подвързваха нова въздушна комуникация.


20_03_2015_simeonov.jpgСимеон СИМЕОНОВ, технически супервайзор в „Близу“:


Случващото се ще създаде неудобство на потребителите, но ще е кратко, тъй като ние веднага възстановяваме мрежата. Истината е, че според ЗУТ, в градове с обособени зони на ниско строителство тези комуникации са допустими. В община Разград зони няма, всичко е едно, което на практика ни ощетява. Освен това, за строежи, изградени до 31 март 2001 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по разпоредбите, които са действали по онова време, са търпими строежи и не подлежат на премахване или забрана за ползване. Между другото, община Букурещ например е взела решение тези комуникации да не бъдат отстранявани, тъй като това ще е в ущърб на бизнеса.

20_03_2015_kabel-5.jpgОказа се, че акцията не е плод на внезапна хрумка на държавните чиновници, а е била известна на тв и интернет операторите от 2011 година. Още тогава от ДНСК са издали заповеди за премахване на въздушните кабелни мрежи в цялата страна, в изпълнение на Наредба № 13 на Министерството на регионалното развитие и благоустройство за премахване на незаконните строежи.

Мярката е била предприета, тъй като изграждането на електронна съобщителна техника трябвало да бъде съобразено със Закона за устройство на територията, с нормативните актове по строителството, правилата за контрол и приемане на строителните и монтажните работи и Наредба № 17 за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях. Поради липса на надлежно издадени разрешителни за изграждане на въпросните комуникации в почти всички градове на страната са били издадени общо 620 заповеди за премахването им.

И тъй като от ДНСК няма как да обикалят апартамент по апартамент, за да установят кой на какъв кабелен оператор е, съставили констативни актове за установените нарушения, но на неизвестни извършители. За интифата операторите са били оповестени, никой обаче не предприел мерки за отстраняването на незаконните жици. Най-вероятно защото за полагането на подземна вместо въздушна комуникация са необходими много по-големи инвестиции и проектна документация.

Заповедите на ДНСК обаче са в сила и ако на други места в страната въздушните кабели вече са отстранени, то тук не са. Така в началото на тази седмица се стигнало до принудително изпълнение, а разходите по него ще останат за сметка на държавата. Тъй като при срязването на жиците абонатите на съответните оператори автоматично щяха да останат без интернет и телевизия, неизвестните до този момент „извършители“ се появиха на мястото на събитието.

И докато екипите, изпратени от ДНСК режеха, тези на доставчиците веднага възстановяваха връзката – с нови кабели, и без да се притесняват от санкция срещу вече известен извършител.

Абсурдът, оказа се, има просто обяснение - след изменения в Закона за устройство на територията, от 2012 година компетентен орган в този казус вече не е ДНСК, а кметовете на общините. Строителните надзорници просто е трябвало да си довършат работата по заповедите

за премахване.

По наша информация операторите, които имат въздушни комуникации тук са „Нетуоркс – България“ и „Близу“. А работата на ДНСК в следващите няколко седмици ще обхване жк “Орел“, кв. “Бели Лом“, жк „Лудогорие“, кв. „Абритус“ и жк „Васил Левски“.

Дали общината ще намери вратичка, за да легализира чисто новите, но все така незаконни кабели, дали ще предприеме ново рязане, или пък ще си замълчи, за да не трупа негативи – предстои да видим.

За съжаление, между престрелката на институциите и фирмите остават гражданите, на които се налага ние да обясняваме какво се случва. А, то, случващото се, е умален модел на институционалния хаос в държавата, с който се сблъскваме ежедневно вече години наред.

Мила КЮЛЮМОВА