Търсене

Начало Новини Цените на лекарствата скочиха до два пъти
Цените на лекарствата скочиха до два пъти
28 January 2008

Преди двайсет дни фармацевтите в България стачкуваха, макар и символично. Те протестираха срещу промяната в закона да се намали горната граница на надценката на лекарствата. Обществеността не подкрепи аптекарите, съзирайки в протеста им недопустимо печалбарство. Здравният министър многократно ни увери, че така цените на лекарствата ще се понижат.
 

Какво показват фактите? От началото на януари цените на лекарствата на едро /от складовете/ се увеличават непрекъснато - от 10 до 52 процента.
Взехме осем позиции от една малка аптека в Разград – бусколизин при цена 2,02, сега е 2,65 – 31%, витамин В – комплект – от 1,56 на 1,95 – 25% увеличение, темпалгин – от 2,48 на 2,93 – 18% поскъпване, антистенокардин – 3,28, сега 3,61 -10% по-скъп, фамотидин – 1,99 – нова цена 2,36 – 18.5% увеличение, бромхексин сироп от 3,23 на 3,81 – 18%, димекс – сироп от 3,23 на 3,81 – 18%, и абрикорт-крем от 2,65 на 4,02 – 52% увеличение.
Тези данни са отпреди пет дни. Междувременно може цените да са се вдигнали още.
Всеки от нас може да си направи сметка колко повече пари трябва да отдели за лекарства, като сравни с покупката си предния месец.
Това е положението. Ще отговори ли здравният министър какво стана – хем аптеките с по-малки печалби, хем цените на едро драстично по-високи? Ще отговори, ако всички ние – пациентите, не стоим като неми зрители, когато лекари и фармацевти стачкуват, а ние им броим парите. Крайно време е да вникнем в същността на техните искания и да ги подкрепим.
Как може в западноевропейските страни цените на лекарствата да са едни и същи във всички аптеки, а някои от тях доста по-евтини от България? Каква е логиката при хроничните заболявания, когато с години се приемат едни и същи лекарства, всеки месец здравноосигурените пациенти да търчат при личните си лекари, за да им изпишат едни и същи лекове. Като пресметнеш загубеното време, плащанията при лекаря – 2,20 /вече/, на рецепта и изписаната хартия, пътуването до лекаря с такси или автобус – намалението, което се поема от здравната каса, се стопява. Самите лекари могат спокойно да си живеят от таксата, без да те преглеждат. Те, всъщност и нямат време от писане за прегледи. Да не говорим за повишаване на квалификация и специализации.
Но пък нали председателят на лекарския съюз трябва да печели от печатницата си. Цялата държава знае, че д-р Кехайов печата формулярите за обслужване от здравната каса, но иначе е голям борец за “правата” на лекарите. И защо контролните органи /кои са те, всъщност/ не виждат тук конфликт на интереси? И как да са безукорни лекарите, като имат за пример шефа си?
Не може да не сте забелязали, уважаеми пациенти, че в много случаи фармацевтите са по-информирани от докторите за новите лекарства. Както и това, че много хора предпочитат да се посъветват с фармацевта с какво да се лекуват. За какви профилактики приказваме, като тази дейност отдавна е загърбена.
Отношението на държавата към здравното обслужване на населението е толкова цинично, че е крайно време населението да вземе нещата в свои ръце. Иначе още дълго ще висим по коридорите на ДКЦ-тата и пред кабинетите на личните си лекари като телета пред заколение. И ще ни лекуват главно аптекарите, които ние считаме за печалбари, макар че в цялата верига на здравното обслужване, те са най-любезни с нас и ни отделят най-голямо внимание.

Янка ОБРЕТЕНОВА