Търсене

Начало Институции Кабинетът "Сакскобургготски" задейства предстоящата реставрация на голямата джамия
Кабинетът "Сакскобургготски" задейства предстоящата реставрация на голямата джамия
04 March 2015

За реконструкцията на джамията "Ибрахим паша" в Разград, която е втората по големина в страната след "Тумбул джамия" в Шумен, се заговори по-сериозно и на практика се задействаха нещата по времето на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски. В началото с тази деликатна тема се занимаваше общинската администрация.


Наближава ремонтът на джамията "Ибрахим паша" в Разград?

Писмо - отговор на запитване на народния представител от ДПС Ахмед Ахмедов е получило Районно мюфтийство - Разград от Министерството на културата относно бъдещата реконструкция и реставрация на голямата ,,Макбул Ибрахим паша" джамия в центъра на Разград. В писмото се казва, че по силата на подписано междуправителствено споразумение между България и Турция за реципрочно реконструиране и ремонт на духовни храмове в двете държави, разградската джамия е одобрена, като идейният и строителен проект са готови и предстои същинската работа.

Подписаният между двете държави срок за подготовка на документацията е до 2016 година. От своя страна министърът на културата Вежди Рашидов е планирал конкретни разговори по време на предстоящата през втората половина на март визита на турския външен министър Ахмед Давутоглу. Темата ще бъде съдбата, ремонтите и опазването на историческите паметници и духовни сгради в България, в това число джамията ,,Ибрахим паша".

Шенол АХМЕДОВ

04_03_2015_jamia1.jpgСамата деликатност, от която изтръпваха всички досегашни разградски кметове, произтичаше от това, че сред мюсюлманската общност винаги е битувала надеждата, че един ден джамията ще стане действаща.

Тъй като постройката в центъра на града е паметник на културата от национално значение, впоследствие тя бе прехвърлена в компетенциите на Министерството на културата. Така пряката отговорност падна от плещите на градоначалниците, но те продължават да следят изкъсо проблема. Всъщност дори джамията да е излизала временно от полезрението му, сегашният кмет Денчо Бояджиев беше принуден отново да се фокусира върху нея. Това стана след завеждането на съдебно дело от Главното мюфтийство срещу община Разград с искането джамията "Ибрахим паша" да бъде върната на мюсюлманското вероизповедание.

04_03_2015_jam.jpgМинистърът на културата в кабинета "Сакскобургготски" /в който ДПС имаше най-стабилни властови позиции/ Божидар Абрашев обяви през 2003 година общ национален конкурс за изготвяне на проект за консервация, реставрация и адаптация на сградата. Сред обсъжданите варианти са вътрешното помещение да се използва за концертна зала, като не се изключва опцията в джамията да се извършват и ритуали по време на по-големите мюсюлмански празници. Конкурсът е спечелен от архитект Константин Пеев, който е разработил и идейния проект.

04_03_2015_jam1.jpgПреди няколко години в интериора на джамията са проведени редовни археологически проучвания, свързани с плановото задание за бъдещия проект. При тези проучвания са разкрити останки - вероятни структури от по-ранна джамия. Разкопките обезпокояват мюсюлманската общност и в Разград спешно идва делегация от Турция. Някои от членовете й изразяват опасения, че копаенето може да подрони основите на старата сграда и да тя се събори. Направени са опити те да бъдат успокоени с факта, че разкопките биха могли да бъдат покрити със стъклен под и така да станат обект на туристически интерес, както е на много места по света.

Всъщност на 8 юли 1993 година община Разград, Националният институт за паметниците на културата и Районното мюфтийство в Разград излизат със съвместно решение за "една широка, обществено достъпна функция на обекта, свързана с развитието на културния живот в града и включването на паметника на културата в маршрути на културния туризъм. В същото време не се изключва възможността за извършване на религиозни ритуали на определени големи ислямски празници".

По принцип турските експерти приемат проекта на арх. Пеев, но има разногласия по отношение на преддверието на джамията, което се предлага да се изпълни с метална ажурна конструкция. Становището на турската страна е "преддверието да се изпълни в класически стил с употреба на оригинални материали и оригинална строителна техника" и "преместване на прилепената сграда с тоалетните, чешмите за измиване на краката и шадраван в северна посока /към площада/ на джамията на задоволителна дистанция".

Впоследствие между турската агенция ТИКА и арх. Пеев е изготвен Технически проект на всички части. Предверието е оформено с традиционна архитектурна форма /класическа/, но със стоманобетонова конструкция без прилагане на традиционна строителна технология. Предложението за преместване на прилепената сграда с тоалетните, чешмите и шадравана обаче не е проучено, защото издадената виза за проектиране не предвижда самостоятелен обем, отделен от джамията и не съответства на действащия застроителен план.

Междувременно на 20 март 2012 година е подписана Програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство между Министерството на културата на България и Министерството на културата и туризма на Турция за 2012 - 2016 година. В тази програма е включена и джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград. Ангажиментът за финансиране на специализираните дейности по опазване - проектиране и изпълнение на консервация, реставрация и адаптация, е ангажимент на турската страна и следва да се реализира в периода 2012 - 2016 година. Де юре обаче програмата все още не е влязла в сила, тъй като турската страна не е изпълнила договореното, а именно: "Тази програма влиза в сила от датата на получаване на втората дипломатическа нота, с която Страните се уведомяват взаимно, че са изпълнили всички изисквания на националното им законодателство". На популярен език това означава, че турският парламент /Меджлис/ все още не е гласувал документа.


Димитър КИРИЛОВ