Търсене

Начало Новини Софийската прокуратура прекрати проверката срещу Тодор Димов
Софийската прокуратура прекрати проверката срещу Тодор Димов
28 January 2008

Проверката срещу временно отстранения от длъжност зам.-директор на ОД“Полиция“ - Разград Тодор Димов е прекратена от Софийска военно-окръжна прокуратура, стана ясно в петък. Тя трябваше да установи дали той и ръководни лица в МВР, сред които и новият главен секретар Валентин Петров, са разгласили публично класифицирана информация
по разработката „Куйович“.

Второто разследване е било за това дали ръководството на МВР е покровителствало производството на амфетамини и трафика на наркотици през територията на България. В петък ръководителят на Военна прокуратура Спас Илиев обяви, че данни за наличие на престъпления не са открити.
По думи на Илиев, пред прокуратурата Димов е отрекъл да има „чадър“ в МВР и е обяснил, че е изразил публично съмнения в ръководството на силовото ведомство с цел да се защити от критиките. Материални доказателства за твърденията си Тодор Димов нямал и е декларирал това с подпис, съобщиха от държавното обвинение.
По прокурорската проверка е работила и новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/. Експертна справка на институцията е потвърдила, че изтичане на информация няма и в тази връзка прокуратурата е прекратила разследването си. Така активна остава единствено проверката във Варненската военно-окръжна прокуратура. Тя трябва да установи дали Тодор Димов и подалият оставка заради скандала бивш главен секретар на МВР Илия Илиев са извършили престъпление по служба с издаването на български паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович.
В петък пред „Екип 7” Тодор Димов заяви, че отказва да прави каквито и да било коментари, тъй като „все още всички проверки по случая не са приключили”.

Мила КЮЛЮМОВА