Търсене

Начало Новини Не е необходима униформа на всяка цена
Не е необходима униформа на всяка цена
28 January 2008

И в ОУ „Никола Икономов“ в Разград въвеждат ученически униформи. Тънка трикотажна блузка с дълъг ръкав в охра и шарено елече в доминиращо сиво и кафяво ще отличават възпитаниците на школото от всички други. В тоалета няма нищо лошо. Блузката е от българско качествено трико, произведена от българска фирма. Да, но не подхожда на 7-годишни момиченца. Нито като десен, нито като кройка, нито като размер. Тя по ще прилича на жени, отколкото на малки момичета.
 

Видяхме първолаче с красиво лице и стройно тяло в униформата. Меко казано изглеждаше смешно, да не казваме като чучело. Ръкавите – повиснали, а дължината на блузката стига до колената на детето като рокличка. В елечето пък могат да влязат най-малко две момичета с габаритите на това.
Учебните заведения имаха възможност да въведат униформи по желание, като кандидатстват за средства по проект „Училището – територия на учениците“ пред Министерството на образованието и науката. МОН отпуска пари, като школата също субсидират идеята със собствени средства. Проектите струват хиляди. Да обличат своите възпитаници се юрнаха мнозина. Сякаш да изпълнят подсказаната им от министъра повеля.
Всъщност в униформите няма нищо лошо. Стига обаче те да съблюдават възрастта, височината, стила и теглото на децата. И конфузът с неприлично дългите ръкави и безобразно широкото елече нямаше да го има, ако дрехите бяха съобразени с тези, на които ще принадлежат. Нали все пак децата трябва да ги носят. Да не говорим, че униформата има и имиджов смисъл. Тя става отличителен знак на всяко едно учебно заведение, решило да я въведе. С други думи, трябва да бъде премислен всеки детайл от нея.

Галина МАРИНОВА