Търсене

Начало Институции Не откриха нищо незаконно в ислямски пансион за изучаване на корана в Исперих
Не откриха нищо незаконно в ислямски пансион за изучаване на корана в Исперих
03 November 2014

Разпоредена от Окръжна прокуратура проверка по сигнал за незаконен ислямски пансион за изучаване на корана в Исперих завърши без да бъдат установени данни за извършени престъпления. Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова. Проверката бе предизвикана от разследване на „Нова телевизия“, а в нея участваха служители на ДАНС, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане.


03_11_2014_isperih.jpg„Установено бе, че къщата, която бе обект на репортажа, е собственост на Главното мюфтийство. В нея действително за периода от 1 юли до 31 август 2014 г. са били настанени между 10 и 15 малолетни деца и е провеждан летен курс по коран. Всички подрастващи са живели в сградата с договори за наем, сключен между техните родители и районния мюфтия на град Разград. В документите е изразено изрично писмено съгласие, каквото се изисква по закона за вероизповеданията, децата да посещават този летен коран курс”, обясни Пенчикова. Според Агенцията за социално подпомагане сключването на тези контракти не представлява предоставяне на социална услуга, затова в случая законът не е нарушен. „Държа да отбележа обаче, че това са безвъзмездни договори, по които родителите не са заплатили и стотинка”, подчерта заместник-окръжният прокурор. Самите курсове са били провеждани от правоспособни лектори, преподавали по програма и график, утвърдени от Главното мюфтийство.

Представителите на Агенцията за защита на детето в Исперих обаче са дали становище, че извеждането на малолетни от семейната среда за такъв продължителен период от време би могло да ги постави в риск, по смисъла на закона за закрила на детето. Затова всички материали от проверката са изпратени на Агенцията за защита на детето в София за извършване на по-задълбочена проверка. „Документите бяха насочени към столицата, защото децата, настанени в пансиона, не са от нашия регион”, поясни Милена Пенчикова.

Заради липсата на данни за извършени престъпления от общ характер държавното обвинение е отказало да образува досъдебно производство.

 

Любомир ИЛИЕВ