Търсене

Начало Новини Липсата на 15 ст. за вафла довежда момчетата във ВУИ-Завет
Липсата на 15 ст. за вафла довежда момчетата във ВУИ-Завет
28 January 2008

Бие училищен звънец. Коридорите се напълват с деца. Говорят помежду си оживено. Минават покрай училищните табла, на които са окачени ликовете на велики българи – поети, писатели, революционери, автобиографиите им. Различното от останалите училища е, че в това има само момчета. И че то не е обикновено средно учебно заведение, а Възпитателно училище-интернат „Н.Й.Вапцаров“ в Завет. Тук всеки ден в класните стаи влизат 42 деца. От цяла България – има от Разград, но има от Петрич, и от Видин.
 

Всяко едно от тях си има своя съдба. И тя е сложна и много тежка, разказва директорката Каролина Димитрова, която работи в училището от близо 20 години. На част от децата майките са проститутки, на други родителите им са алкохолици, затворници, гастарбайтери, болни или починали.
Ако пък случайно момчетата са имали семейство, максималните грижи които са полагани за тях са свързани с подсигуряването на храна. За разлика от връстниците си, те не са имали джобни. Нямали са дори за обикновена вафла от 15 ст. И в почти 100% от случаите това ги е подтикнало да извършат кражби. В резултат на което са изпратени във ВУИ. 95 на сто от момчетата са с ромски произход. В момента най-малкият възпитаник на училището е 11-годишен.
Той е тук, защото е невероятен джебчия, издържал е цялото семейство, обяснява Каролина Димитрова. По нейни думи, обстановката в училището е сравнително спокойна, понякога децата си разменяли псувни и това предизвиквало сбивания. Нещо, което се наблюдава и в обикновените училища. Директорката определя като труден периода след ваканциите. След като момчетата са прекарали почивката без сериозен контрол, им е нужно време да се адаптират, да започнат да спазват дисциплината. И да не вършат нарушения. В най-лошия случай кривването от пътя се изразява в опити да се диша т.нар. „лепило“ - бронз за печки. Винаги обаче тези, които са успели да преодолеят подобна слабост, се „изкушават“ да посочат нарушителите на възпитателите. Вероятно, за да изпъкнат като „отличници“. Редки са случаите на бягства от интерната или на някакви противообществени прояви. Че семействата са незаинтересовани от съдбата на тези деца, говори и фактът, че сумите, които момчетата получават са от 5-10 лв. За някои от тях тази „издръжка“ е за около 10 дни. Други трябва да си ги разпределят за един месец. Или за цял срок...
Независимо от всичко обаче, децата са добри. Стараят се да спазват нова линия на поведение, работят добре в екип и свободното си време често прекарват в полезни занимания. Учим ги да следват девиза „Пространството тук е наше, каквото си го направим – такова ще бъде“, разказва директорката. Следвайки тъкмо тази опорна точка, наскоро момчетата са ремонтирали сами стаите си в общежитието. Парите събрали помежду си. Атанас ни покани в неговата – със стени, боядисани в свежи пастелни цветове, подредена. На бюрото му е сложен малък телевизор и DVD с тонколонки. Вероятно той има тези по-добри условия, защото родителите му работят в чужбина. Директорката посочва него и Максим Прошин като едни от най-добре изявените възпитаници. Атанас е в екип „Спортист“. Младежите в тази група прекарват голяма част от времето си в модерна фитнесзала, оборудвана по проект на доброволец от Корпуса на мира. Понеже са в добра физическа форма, по собствена инициатива при нужда „спортистите“ помагат на преподавателите в преместването и пренасянето на тежки неща. Максим пък е най-големият компютърен спец във ВУИ-то. Ние, разбира се, го намерихме в компютърната зала да сърфира във виртуалното пространство. Директорката призна, че често го пуска в собствения си кабинет, за да тегли музика от Интернет на личния й компютър.
Сред възпитаниците на училището е и едно от отрочетата на многодетната разградска ромска фамилия Папуркови – Божко. Семейството му през последните месеци живее във вилната зона на Разград, след като беше изгонено от незаконно обитавана от тях къща близо до завод „Млин“. Пред „Екип 7“ Божко призна, че в интерната се чувства по-добре. Каролина Димитрова пък уточни, че той е едно от двете деца в училището, които са прибрани с превантивна цел, криминални прояви нямат.
Общо 18 учители и възпитатели и един психолог се грижат за децата във ВУИ-Завет всеки ден. Тийнейджърите имат редовни часове по задължителна подготовка и такива по гражданско образование, в които получават основни познания за законите, правата и задълженията си. В програмата им са включени още часове, посветени на Европейския съюз, както и арттерапия. Невероятно, но факт – една от залите на училището е пълна с ръчно изработени от момчетата мартеници, рисунки на икони, оригами и сувенири, които наричат бонзай. В специални часове със съдействието на служители от заветския пожарен участък децата се обучават в пожаро-приложни умения и как да действат в реална обстановка, сформиран е и отряд „Млад огнеборец“. Часове има още по дървообработване – дървени табели по вратите в школото са дело на учениците. С тяхна помощ преподавателите по този предмет са направили и обзавеждането на кухнята в общежитието, чието изпълнение е изцяло от дърво. За нея вече са осигурени и всички необходими електроуреди със средства от Корпуса на мира и на самия интернат. Директорката признава, че по-голямата част от модернизацията на базата е постигната със средства от проекти и дарения. В момента се подготвя проект за оборудване на фризьорски салон. Ако той бъде одобрен, професионални фризьори ще обучават момчетата на занаят. След като издържат изпита си, те ще могат да практикуват в салона. И с течение на времето да започнат от това да изкарват приходи за училището. Респективно за подобряване на условията, които те самите имат в момента. Пак по проект предстои да бъде оборудвана и тенис зала. Директорката Каролина Димитрова кандидатства съвместно със свои колеги от интернатите в Ракитово и Керека пред еврофондовете с разработка за развитие на спорта. Тя е насочена основно към eкстремните спортове. Вероятно, за да бъде насочен адреналинът на децата към нещо полезно.
Чужди дарители са осигурили за всички деца топли ботуши и маратонки. Парите, които държавата отпуска за храна на едно дете на ден, възлизат на 1.60 лв. Очевидно средствата са малко, за да се подсигури пълноценно хранене. И тук идва изключителната заслуга на директорката, която е осигурила щедър германски спонсор. Той всяка година праща 10 тона жито. За зърното Каролина Димитрова е договорила бартер и така поне хлябът и олиото са осигурени безвъзмездно.
Тази година се навършват 50 години от основаването на ВУИ-Завет. Честването вероятно ще бъде в началото на лятото, подготовката за него вече тече, издаде в аванс директорката на училището.

Мила КЮЛЮМОВА