Търсене

Начало Оживление Реджеб Раимов – Бродягата: Сърцето ми е в индийските филми и песни
Реджеб Раимов – Бродягата: Сърцето ми е в индийските филми и песни
17 September 2008

От двайсетина години всеки в България вече може да слуша свободно музика от всякакъв жанр, но чалгата в последно време като че ли „превзе“ голяма част от младото поколение. Не минават панаири и сборове без нея. Но поколението, живяло по времето на Тодор Живков продължава да държи на диското, сръбската и гръцка музика и филмите от епохата на социализма. Тези хора имаха шанса да гледат и най-хитовите индийски продукции, които тогава пълнеха киносалоните. За някои тези филми и до ден-днешен са любими, продължават да си ги гледат за десетки пъти, без да им омръзват.17_09_2008_redjeb.jpgЕдин от тези фенове, който може и да е единствен в Разград, е 58-годишният Реджеб Раимов Ибрямов, познат на много хора с прякора Бродягата. Всъщност, „Бродяга“ е най-успешният индийски филм на всички времена, а главната роля се изпълнява от индийския Чарли Чаплин – Радж Капур. Тази класическа лента, потресла поколения зрители, се радваше на огромен успех и във всички български градове и села преди 30-40 години. Самият Реджеб го е гледал вече над 100 пъти. Предимно вечер, а в някои дни и през деня, съседи и минаващи покрай дома му на ул. „Дончо Сумпаров“ 44 могат да чуят душераздирателните индийски шлагери. Тогава за всички е ясно – Бродягата отново е пуснал DVD-то си. А както е известно, във филмите от страната на слоновете и йогите песните и ритмите са повече от диалозите между героите.

17_09_2008_redjeb1.jpgОще като ученик в разградските училища „В.Левски“ и „Христо Ботев“ в Разград Реджеб се увлича по индийското кино. Обикновено гледа по един-два филма, но това не му стига и той всеки ден обикаля кабинките в двете разградските кина. Работещите там не го гонили и не отказвали да им помага с каквото може - да мести металните кутии с филми, да разлепя плакати и да върши други дребни неща. За сметка на това, Реджеб получавал правото да гледа прожекциите през деня и то всичките. А когато давали индийски филм, за него било истински празник. Освен киноразказа, той се опитвал да запомни и мелодиите, които после на тенекия с пръчка се опитвал да възпроизведе.

17_09_2008_redjeb2.jpgКогато влиза в казармата в Бухово, Реджеб Раимов вече има богат репертоар от индийски песни и мелодии. На вечерите на художествената самодейност той се качвал на сцената облечен като индиец и така свирел и пеел за радост на иначе скучаещата публика. Всички войници били във възторг от изпълнението на разградчанина и почти винаги го викали на бис. След като се уволнява, Реджеб изкарва неколкомесечни курсове за киномеханици в Толбухин, сега Добрич. Завършвайки ги, започва работа в подвижното кино в Разград. И така се сбъдва мечтата му да бъде близко до индийското кино. С двете подвижни машини, разнасяни с „Ниса“ из селата на Лудогорието, Реджеб Бродягата прожектирал филми цели 12 години. Не е водил статистика за публиката, но за сметка на това, траен отпечатък са оставили спомените му от хората, идващи на прожекциите. „Когато отидехме в някое село сутрин, за да прожектираме в местния киносалон детски филми, на обяд салонът вече беше пълен и хората искаха да пуснем основния филм, който иначе трябваше да започне два часа по-късно. И когато свърши, го пускахме отново, тъй като обявеният час беше дошъл. Така някой път правехме от 1 до 3 прожекции повече от предвиденото. Най-много разплакани зрители имаше след индийските филми „Бродяга“, „Слонът – моя приятел“, „Господин 420“. Но въпреки това, хората се връщаха да ги гледат отново и отново“, спомня си разградският Бродяга. Той ни довери още, че оставал до късно в помещението в Стражец, където била техниката. Там сам си прожектирал филми, разбира се, индийски. А мелодиите и песните записвал на ролков магнетофон. И след това си ги слушал вкъщи.

След 1986 година, когато закрили подвижното кино, Реджеб Раимов се хваща на работа в системата на БДЖ. И досега работи там – първо на жп гара Разград, а сега на гарата в Русе.

В колекцията си Реджеб има над 30 индийски филми. И почти не минава ден без да гледа някой от тях. Всички от семейството му отдавна са свикнали с индийското.

Често познати и приятели идват при него и му искат да им услужи с някой филм и той не отказва на никого. Пред гости винаги изпълнява своите любими песни и мелодии в акомпанимент с барбуката.

„Обичам с цялото си сърце индийските филми, музиката, песните в тях. Тези филми са доста тъжни, виждаме бедност, труден живот, безработица, лицемерие. Всичко това за съжаление го има и в България, малко или много. Иска ми се да ида в Индия, но за това трябват пари. През годините, особено като работех в киното, много ми се искаше да се срещна лично с Радж Капур, който е моят кумир. Но ми остана утехата да го гледам само на екрана. До края на живота си оставам верен почитател на индийските филми“, обобщи Реджеб Раимов-Бродягата.

 

Венко ВЕНКОВ