Търсене

Начало Оживление Биволицата Петя стана национален шампион
Биволицата Петя стана национален шампион
15 September 2008

Биволицата Петя на Недко Митев от добричкото село Овчарово стана шампион и взе голямата награда на Третото национално изложение по биволовъдство, което се проведе в петък на базата на „Елитпазар“ в Гецово. С приз си тръгна и бикът Гриша на Николай Кулов от село Васил Левски, Карловско. Красивото едро животно дефилира първо пред гостите.15_09_2008_bivolica.jpg15_09_2008_albinos4eta.jpgОбщо 11 от участниците в изложението получиха награди в различните възрастови групи.

Близо 60 елитни животни от вида бяла мурра пристигнаха от всички краища на страната за изложението. Най-голямата атракция между тях бяха двете синеоки малачета-албиноси – Витка и Гошо от пернишкото село Рударци. Освен тях в цяла България има само още три. Заради това, че са различни, белите биволчета бяха най-предпочитаните от гостите „модели“ за снимки. Собственикът им Кирил Кирилов е познат сред колегите си с редките екземпляри, които отглежда. Освен албиносчета, във фермата му има няколко кафяви биволици с ярко сини очи.

След награждаването и дефилето на животните, гостите опитаха месни и млечни биволски продукти. Организатори на изложението бяха Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Националната асоциация по биволовъдство и община Разград.

 

Мила КЮЛЮМОВА