Търсене

Начало Оживление Славчо НИКОЛОВ от „Б. Т. Р.“: Ако не излееш душата си, няма как да се роди хубава песен
Славчо НИКОЛОВ от „Б. Т. Р.“: Ако не излееш душата си, няма как да се роди хубава песен
15 September 2008

С невероятен концерт в четвъртък вечерта най-популярната българска рок група „Б.Т.Р.” откри XIV издание на традиционната национална рок фиеста в Разград. С многократен бис разградската публика задържа на сцената музикантите от групата час и половина и направи истинско шоу.15_09_2008_slav4o_nikolov.jpgЗа страхотния купон трябва да благодарим на организаторите – Общински културен център гр.Разград, фирма „Латона” ЕООД и Община Разград, за вложените усилия и време в реализацията на концерта. Спонсори на събитието бяха: „ВИП комфорт”, хотелски комплекс „Тифани”, Кафе–аперитив „Лятно кино”, фирма „Йокета”, дискотека „Парагон”, фирма „Кристи-Д”, хотел–ресторант „Лес”, „Технорай”, „Разград груп“ ООД и др.

Малко преди концерта Славчо Николов – китари и вокали в „Б.Т.Р.”, даде специално интервю за читателите на „Екип 7”.
15_09_2008_btr.jpgТова ли е първото посещение на „Б.Т.Р.” в Разград?

Не, това е третото или четвъртото, но последния път беше много отдавна – преди десетина години. Оттогава градът доста се е променил и е станал още по-хубав.

 

Какво ви вдъхновява? Какво влагате в песните си?

В нашите песни влагаме нашата душа, това, което сме ние, това, което мислим и чувстваме, начина, по които си представяме живота. Когато се бунтуваме, пишем песни с такава насоченост като „Вълчи времена”, „Играта” „Златната рибка”, когато сме влюбени, пишем любовни песни като „Елмаз и стъкло”. Ако не си излял душата си в една такава песен, тя няма как да се получи. „Спасение” посветихме на борбата срещу дрогата и смятам, че всички хора разбраха защо е написана и се замислиха за този проблем. Това, което ни вдъхновява, е нашият живот, животът на българите, на всички хора по света.

 

Има ли кауза, около която се обединява групата?

Винаги се опитваме да бъдем добри и достойни хора. Вярваме в доброто и смятаме, че това е нещото, към което трябва да се стремим. Нашата кауза е да правим стойностна музика.


15_09_2008_btr1.jpgАко можете да промените нещо, какво щеше да е то?

В България бих искал да накарам хората да бъдат по-отзивчиви и усмихнати. Като се разминаваме сутрин по улицата, да не се гледаме сърдити, иска ми се да срещам по-ведри хора.

 

Имате ли талисман или нещо, което да ви носи късмет?

Не, нямаме някакви ритуали преди концерт. Всеки път е различно, ритуалът е такъв, че ние сме приятели. Най-хубавото на групата е чувството ни за хумор.

 

Тази година на пазара излезе новият ви албум – „Deja Vu”. Какво ще ни кажете за него?

Най-интересното е, че това е нашият опит да възродим едни хубави български песни. Избрахме десет от тях – това са любимите песни на всички нас, песните, с които ние сме израснали, и им направихме кавъри. Казахме си, че ще е хубаво сегашното поколение да ги чуе. Не искаме тази музика да се забрави или загуби, прекланяме се пред авторите на тези велики песни и всъщност това е нашия реверанс към тях.

 

15_09_2008_btr2.jpgКое е според вас е най-важното за младите хора и да кажем тези, които също биха искали да се реализират с музика?

Важно е да преследват мечтите си и да не се отказват. Най-лесното е да направиш група, най-трудното е да я задържиш и реализираш. При нас водещата сила беше любовта към музиката и общото желание да направим група, с която да се гордеем.

Но пък през годините начинът на представяне на групите се променя. Времето, в което живяхме ние и бяхме тинейджъри, беше различно. България беше тоталитарна държава. Сега има много повече свобода и информация и е много по-лесно е да видиш соло изсвирено от „Van Halen”, примерно, докато ние нямахме този шанс. От друга страна, сега медиите не толерират рок музиката, което е пълно кощунство според мен.

 

А какви са бъдещите ви планове?

Сега имаме по краткотрайни планове – няколко турнета в чужбина, и чак тогава мислим да започнем с нов авторки албум. Вече дори имаме готови записани песни. На 2-ри октомври предстои да представим най-новата си песен – „Златен дъжд”, на откриването на новата Евровизия, където ще бъдем специални гости.

 

Пожелайте нещо на феновете си и на читателите на „Екип 7”!

Да бъдат здрави и щастливи, да слушат повече българска музика и всеки да открие от новия ни албум песента за себе си.

 

Пламена МИНЕВА