Търсене

Начало Крими Болен обвиняем и дефицит на вещи лица отложиха делото срещу лознишките първенци
Болен обвиняем и дефицит на вещи лица отложиха делото срещу лознишките първенци
10 October 2014

Болен обвиняем и проблем с привличането на вещи лица по строително-техническата експертиза станаха причина за пореден път да бъде отложено делото срещу лознишките първенци.

На насроченото за вчера заседание подсъдимият Шоаиб Зинорейн чрез адвоката си депозира петдневен болничен лист, а страните в процеса изразиха становище, че неявяването му в зала е пречка за даване ход на делото. От какво е боледува Зинорейн така и не стана ясно.

Оказа се, че процесът не може да стартира и по още една причина – назначената нова тройна строително-техническа експертиза не била готова, тъй като определените вещи лица отказали

да работят по нея. Тримата специалисти, които тепърва ще започнат да я изготвят бяха назначени от съда вчера.

От последните двама свидетели останали за разпит пък, единият отново не се яви в залата -

кметът на Студенец Ахмед Ахмед от близо две години е в неплатен отпуск и е в Македония.


В крайна сметка отново се стигна до отлагане на делото, този път за 17 декември.

Заседанието бе насрочено едва за след два месеца, за да имат време вещите лица да обиколят всички обекти, предмет на експертизата, и да я изготвят.

Обвиняеми в пословичния процес, който влезе в Окръжен съд – Разград през април 2012 година, но стартира едва този май, са кметът на Лозница Айхан Хашимов, заместниците му Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, служителите в общината Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн. Те ще отговарят за безстопанственост и длъжностни престъпления.

С обвинения за присвояване на чуждо имущество в големи размери чрез ползване на документ с невярно съдържание пък са предприемачите Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов от град Игнатиево, Хашим Ашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

Според прокуратурата щетите за републиканския бюджет възлизат на 627 272 лева – толкова пари са платени от кметската управа за ремонти на сгради, разрушени от бури менте.

Средствата били отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет още по времето на вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем за „преодоляване последствията от стихийни бедствия през 2009 година“.

На предходните заседания бяха разпитани работници по строителството, директорки на ремонтирани с парите детски градини, както и духовници и членове на настоятелствата на храмовете, наводнени при спорното бедствие. Пред съда те твърдяха, че обектите, възстановени с държавните пари, действително са имали нужда от ремонт след въпросната буря. Направените ремонти пък били качествени и сега в сградите било топло.

Мила КЮЛЮМОВА