Търсене

Начало Крими ВКС намали присъдата на убиеца на Румяна Генчева
ВКС намали присъдата на убиеца на Румяна Генчева
06 October 2014

 

След една година обжалвания и чакане, надеждите на близките на зверски убитата Румяна Генчева за максимално строга присъда не се оправдаха.

В четвъртък Върховният касационен съд се произнесе с окончателно решение по делото срещу Алпер Мустафа Хасан, на базата на което наказанието му се намалява с три години – от 28 на 25 години.

Миналия октомври 27-годишният обвиняем за тежкото деяние бе осъден от Окръжен съд - Разград на 25 години лишаване от свобода.

 

Процесът тук приключи с едно заседание и в рамките на три часа, след като Хасан призна фактите по обвинителния акт и производството се гледа по съкратения ред, без разпит на свидетели и събиране на доказателства. В резултат на това доживотната присъда, която разградските магистрати му дадоха, бе редуцирана на 25 години.

В пълния размер бяха уважени и предявените от семейството на Румяна Генчева граждански искове за общо 450 000 лева – 250 000 лева от тях за сина на жертвата Радослав и по 100 000 лева за майка й Донка и баща й Росен Генчев.

Пред Апелативен съд-Варна присъдата бе обжалвана, както от близките на жертвата, така и от защитата на Алпер Хасан. Със свое решение първата въззивна инстанция увеличи наказанието на 28 години.

Хладнокръвното изпълнение на деянието, пренебрегването на човешкия живот в преследване на материална цел, настъпилите безвъзвратни последици за обществото водят до извод, че извършеното от подсъдимия е изключително тежко. Предходната съдимост и характеристиките за личността очертават реална опасност Хасан да извърши такова деяние отново и това го прави изключително опасен за обществото, приеха тогава апелативните съдии. Окръжен съд-Разград неправилно е приел, че младата възраст на обвиняемия и това, че е реабилитиран по право от предходни осъждания, могат да бъдат кредитирани като смекчаващ фактор. Напротив, има значителен превес на отегчаващите вината обстоятелства, мотивираха се апелативните съдии.

Последва ново обжалване, този път пред Върховен касационен съд, където изменената присъда оспори само Алпер Хасан. Част от претенциите му последната инстанция е уважила.

„Апелативен съд-Варна в известна степен е подценил значението на смекчаващите отговорността обстоятелства. Към датата на убийството подсъдимият е с чисто съдебно минало, макар и след настъпила реабилитация по право. Неправилно е отказано да се приеме като смекчаващо обстоятелство и направеното от него самопризнание. Действително формалното волеизявление, с което той е признал фактите по обвинителния акт, не следва да се цени допълнително като смекчаващо вината обстоятелство. При все това обаче, ако самопризнанието е спомогнало своевременно и съществено за разкриване на престъпното посегателство още в досъдебното производство, същото би могло да се третира на плоскостта на смекчаване на отговорността на подсъдимия“, решили са касационните съдии. Според състава на ВКС в случая „е налице баланс на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства. Всичко това обосновава намаляване на размера на наложеното наказание на подсъдимия до определения такъв от първоинстанционния съд“.

47-годишната собственичка на почистващата фирма „Съни Къмпани“ Румяна Генчева от Разград беше убита на 23 април миналата година. Трупът й бе открит увит в чувал и запален край гориста местност, на около 200 метра преди жп прелеза за село Дянково.

За по-малко от 48 часа разградски криминалисти успяха да разкрият автора на престъплението, който се оказа съсед на убитата жена.

 

Мила КЮЛЮМОВА