Търсене

Начало Новини И местните управници "объркани" от имотните декларации
И местните управници "объркани" от имотните декларации
25 January 2008

195 висши служители в държавата са подали декларации с невярно съдържание за имотното си състояние през 2006 г., обяви в сряда председателят на Сметната палата професор Валери Димитров. В списъка от Лудогорието са народният представител д-р Нигяр Сахлим, заместник-областните управители Милена Цанева и Евгения Кочанова, заместник-окръжният прокурор Антония Донева, председателят на Общинския съвет в Цар Калоян Рефан Ашим и кметът на Завет Ахтер Велиев, който през 2006 г. още е бил заместник-кмет на общината.
Депутатът Нигяр Сахлим не е декларирала придобитите от съпруга й дялове в „Екофрут“ ООД – Разград.
 

Прокурор Антония Донева не е декларирала дадено обезпечение от нея и съпруга й - ипотека на 505 кв.м двор, жилищна сграда 140 кв.м и 21 кв.м гараж в село Островче за обезпечаване на кредит на ЕООД.
Зам.-областният управител Евгения Кочанова не е обявила в декларацията си, че съпругът й е придобил нива от 20.9 дка в землището на Дянково.
Колегата на Кочанова - адвокат Милена Цанева, не е декларирала 9300 лева от извършени услуги с личен труд и 555 лева от наем на недвижимо имущество.
Председателят на Общинския съвет в Цар Калоян Рефан Ашим е пропуснал факта, че си е купил сметосъбиращ камион „Шкода Бобър“.
А сегашният кмет на Завет Ахтер Велиев, който през 2006 г. бе зам.-кмет, не споменал в декларацията си, че притежава лек автомобил „Форд Ка“.
Забравяне, неясноти в закона и технически грешки в попълването на документите ги включили в списъка на нередовните, инак всички били изрядни към данъчните. Така потърсените от нас управници коментираха появата на имената им в сайта на Сметната палата.
Както казваше класният ми, когато бях ученик, винаги можеш да търсиш оправдание за сбъркано домашно или ако изобщо си забравил да го напишеш. И това не ни спасяваше, червеният му химикал бързо-бързо нашарваше графите за оценки в дневника.
Ако е толкова сложна формата на декларацията и е такава от години, народните представители да я бяха опростили тъй, че даже и те да се справят с попълването на данните. Или пък включените в списъка на проверяваните от Сметната палата да се консултират с разбиращи от подобен род документите, защото за поред път стават смешни в очите на обикновените хора. Как никой не сбърка така, че да надпише нещо в декларацията?

Георги ТОДОРОВ
 

Милена ЦАНЕВА:
Няма логика да крия нещо, за което съм платила данъци
За всички мои и на семейството ми приходи сме платили данъците си, просто няма логика да се крие нещо в декларацията пред Сметната палата, коментира името си в списъка зам.-областният управител Милена Цанева. Според нея проблемът идва от разминаване в трактовката за попълване на нещо в новата декларация, когато няма промяна в обстоятелствата. В такъв случай само се изпраща уведомително писмо до палатата. Цанева е го е сторила и не знае защо е сред неизрядните. Хонорарът от 9300 лева за извършени услуги и наемът от 555 лева за гараж бил същият и през 2005 г.

Антония ДОНЕВА:
Мой пропуск, но се коригирах
Пропускът е мой, просто техническа грешка, че не съм упоменала ипотеката за обезпечаване на кредит за фирмата на съпруга ми. Навреме реагирах и се коригирах. Минало е много време от тогава, няма да има никакви последици, нещата са изчистени.

Нигяр САХЛИМ:
Защо да крия, дяловете на съпруга ми ги има поне в два регистъра
Става дума за техническа грешка, много е сложна формата на декларацията. Не съм имала никакви намерения да прикривам нещо. Дяловете на съпруга ми в цитираната фирма ги има в поне два публични регистъра. Декларацията не изисква попълване, когато няма промяна на обстоятелствата.

Рефан АШИМ:
Не съм предполагал, че трябва да декларирам камион, който просто не тръгна и е бракуван отдавна в КАТ. Обадиха ми се, всичко е уточнено.
Пред 2006 г. реших да се захвана със сметосъбиране. Купих камион, но той се оказа толкова счупен, че не можах да го пусна в движение и го бракувах. Даже е предаден на вторични суровини