Търсене

Начало Институции Повериха деца, изгубили майка си в катастрофа, на бащата, карал пиян колата убиец
Повериха деца, изгубили майка си в катастрофа, на бащата, карал пиян колата убиец
29 August 2014

Пиян шофьор без книжка уби жена си в тежка катастрофа, двете им деца са ранени.

Инцидентът е станал около 16.50 часа в понеделник на пътя между Острово и родното им село Брестовене. Семейството е пътувало с „Фолксваген Бора“, а зад волана е бил 36-годишният Танер М.


29_08_2014_eliz.jpg29_08_2014_kazus.jpgГоляма човешка трагедия и много объркани съдби стоят зад тази суха информация, в която на 27 май тази година сме отразили поредния тежък инцидент на пътя.

Сега, три месеца по-късно, родителите на нелепо загиналата 32-годишна Елиз още не могат да повярват, че нея вече няма. И освен с мъката от голямата си загуба, трябва да се борят с всички последствията от това, че дъщеря им вече не е между живите. Най-вече за децата й, които по чудо оцеляха в страшната катастрофа. 13-годишната Сехер се размина само с комоцио от удара. 8-годишното й братче Ремзи обаче бе със счупени таз, дясно бедро и дясна ключица и веднага след катастрофата бе настанено с опасност за живота в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. За радост, момченцето успя да се възстанови физически, никой от роднините на майка му обаче, не знае какво е действителното му психическо състояние. След смъртта на Елиз, Сехер и Ремзи са прибрани да живеят при баща си. Макар че родителските права по съдебен ред са били присъдени приживе на съпругата му. Младата жена се разделя с Танер, тъй като той често злоупотребявал с алкохола и упражнявал физически тормоз над нея, дори докато била бременна.

Дни преди катастрофата Елиз склонява да се съберат отново да живеят заедно, без да предполага, че това ще се окаже фатално за нея.

„Може би е имала някакво предчувствие, защото на 22 май, преди да отпътува от Подгорица към Брестовене дойде и ми каза – ето ти документите на децата, ако нещо се случи“, разказва през сълзи сега бащата на Елиз Февзи Ахмедов.

Оказва се обаче, че документите не са достатъчни, за да могат родителите на починалата да приберат внуците си у дома. Танер е единственият жив родител на Сехер и Ремзи и по право те трябва да останат при него. Баба им и дядо им вече са подали молба за настойничество в съда, тя обаче ще се гледа едва след лятната ваканция на магистратите. На фаза досъдебно производство е и наказателното дело, образувано срещу Танер за катастрофата. И така, докато съдът не се е произнесъл, децата трябва да останат при баща си.

Нищо че той често посяга към чашката, че вече е осъждан веднъж за шофиране в пияно състояние, че въпреки това е седнал зад волана без книжка, катастрофирал е и така е причинил смъртта на съпругата си и е изложил на опасност живота на децата си.

Въпреки всичко това, въпреки стреса, който Ремзи и Сехер са изживели, законът е на страната на Танер.

Към днешна дата каката вече е при баба си и дядо си. По-малкото й братче обаче все още живее при баща си, който според информация от съседи продължава да пие и държи Ремзи в лоши хигиенни условия, във влажно помещение и на сухи филии хляб. Родителите на Елиз са подали сигнали до „Закрила на детето“ в Кубрат, проверката обаче не констатирала никакви нарушения.

„Предполагаме, че Танер има познати в отдела и го информират предварително, когато ще има проверка. Затова подадохме сигнал и до областната служба в Разград. Но до момента няма промяна в ситуацията. Лошото е, че докато съдът се произнесе, ще мине много време, а какво се случва с Ремзи не знаем. Веднага след като е станала катастрофата, дъщеря ми е била още жива, викала е за помощ, но Танер не е отишъл да й помогне. Вместо това запалил цигара да колата. Сами си направете извода при какъв човек живее внукът ми. Намерих дъщеря си мъртва, завита с вестник в житото“, с мъка разказва дядото.

В борбата с институциите му помага Антония Петрова от Сдружение „Бяла лястовица - помощ и съдействие на пострадали при ПТП“, което осигурява безплатна правна и друга помощ. Пред екипа ни тя предположи, че водещото в действията си Танер не са бащинските му чувства и голямата заинтересованост от съдбата на децата.

„Обикалят го разни адвокати от асоциации със сходна на нашата дейност, но доста съмнителна, и го убеждават, че има право да вземе обезщетение. Това е което го блазни“, обясни Петрова.

Потърсихме за коментар и служителите в „Закрила на детето“ в Разград и Кубрат, които са работили по случая. За „Екип 7“ те потвърдиха, че действително при тях е постъпила жалба от страна на родителите на Елиз. При последвалите проверки обаче нарушения не били открити.

„Детето живее при добри условия, бащата не го крие, съдейства ни и дори го води редовно в Центъра за обществена подкрепа, където му се оказва психологическа помощ. Представители на сдружението поискаха да го изведем спешно, но няма как това да стане по молба на трето лице, което изобщо няма отношение към случая. Освен това ние трябва да изчакаме съдебните решения по наказателното дело и по претенцията на батата и дядото. Децата са живели и при едните, и при другите роднини, имат емоционална връзка и с двете страни. Родителите на Танер също са читави хора“, обясниха от „Закрила на детето“.

По техни думи, ако се установи, че бащата е алкохолик и че има непосредствен риск за Ремзи, той може да бъде изведен. Всичко това обаче подлежи на доказване и не може да разчита само на коментарите на съседите.

И така, на този етап бащата е единственият законен представител на децата. Членовете и алинеите са спазени, но остава въпросът дали разписаното в тях е най-адекватното и добро решение за Ремзи и Сехер. Защото те не са просто имена в папките от проверките, а живи хора. Деца, видели с очите си как майка им умира, след като автомобилът, шофиран от пияния им баща, е катастрофирал.


Мила КЮЛЮМОВА