Търсене

Начало Новини Тръгна проверка на дома за деца и младежи в Просторно
Тръгна проверка на дома за деца и младежи в Просторно
25 January 2008

Заради инцидентите в Могилино, Дупница и Бургас социалното министерство е разпоредило проверка на домовете, в които живеят изоставени. Обект на такава проверка е и Домът за деца и младежи с умствена изостаналост в Просторно, в който бяхме и ние. Предстои проверка и от Окръжна прокуратура.
Тук живеят четиридесет човека и свободни места няма. Възрастта на местните обитатели се движи в широк диапазон. Най-малкият е тригодишен, а най-големият – на 27.
 

Лека, средна и тежка олигофрения или церебрална парализа е диагнозата, която обединява всички. Което ги прави зависими от чужда помощ и подкрепа постоянно.
32 човека се грижат за децата. По правило тук има социални работници, психолози, педагози и санитари. На щат е назначен фелдшер, а периодично в дома пристига и личният лекар д-р Ругизан Рагуб, и психиатърът д-р Мадлена Борисова.
Обитателите в Просторно са от цялата страна, като четири идват и от дома в Могилино, скандално известен след филма на BBC.
Заради своите заболявания, децата тук почти не излизат. В малкото случаи, в които ги извеждат до гарата или стопанския двор в селото, с тях задължително има придружители. Всъщност тежката диагноза налага придружители навсякъде в помещенията. Защото повече от 60 процента от тях не могат да се обслужват сами, да задоволяват естествените си потребности или нужди. Последният инцидент в дома е с дата 13 август. Тогава момче се изгаря с гореща вода от душа. Докато санитарите на смяна обслужват четиримата лежащо болните и им сменят памперсите, младежът влиза в банята сам и подлага омазано със собствените си изпражнения тяло под струйката вряла вода. Излекуван е, днес е жив и здрав.
Малцина от болните се обслужват сами. Чисто, уютно и подредено е в стаята на 21-годишната Камелия. Момичето пристига от Котел преди две години и очаква да получи своята свобода, като заживее в защитено жилище наоколо. За себе си тя знае малко – изоставена е, не е убедена, че има братя и сестри, чувала е, че майка й не вижда, но е сигурна, че има такава. Засега няма мечти, интереси или хобита. Ограничава се да харесва поп-фолк певицата Ивана и да слуша нейните парчета.
Тук големите на години хора изглеждат мънички и безпомощни – трима учители ги учат като първолаци на буквички и цифри, които те бързо забравят.
Около стотина лева месечно е издръжката на обитател в дома, казва Цанко Стефанов от приюта, който любезно ни прие. Но в тези пари се включват и храна, и хигиенно-битови материали, и топлото през зимата. Левчета на ръка хлапетата не получават. Първо, защото не ги познават, второ - защото не излизат навън, и трето – представа си нямат, че парите са важна част от живота въобще.
220 000 лева годишен бюджет отпуска държавата на Община Разград за издръжка на дома. Средствата стигат „горе-долу“. Едно сериозно перо в приходната част на социалното заведение оформя и графата спонсорство. Само за 2007 година даренията под форма на дрехи, храни и консумативи възлизат на 13 700 лева.
Почти всички деца в Просторно са изоставени от близките си. За тях има пълен отказ от родителски права. Майките и татковците, които проявяват интерес към болните си дечица и идват да ги наобикалят, се броят на пръстите на едната ръка. През последната година-две само три от децата са прибрани от семействата си, другите никой ги не иска. С години момчетата и момичетата от приюта пълнят списъците за национално и международно осиновяване, но кандидати да ги вземат липсват.
По списък и презумпция децата тук трябва да се хранят четири пъти дневно. Напечатаното меню показва разнообразна и месна храна. В столовата в деня на проверка миришеше вкусно – на гозба от пиле. Една от малкото комуникативни обитатели - Камелия, отговори утвърдително на въпроса ни дали е сита и доволна.
Спалните помещения, баните, тоалетните и трапезарията изглеждат сносно, а в коридорите мирише на хлорна вар. В една от дневните стаи вървяха занятия с книжки, а във физкултурния салон – свободни игри. Там всяко едно от големите и малки деца държеше играчка и бързаше да ни се представи поименно, подавайки ръка за поздрав.
Не ни разрешиха да снимаме децата, оправдавайки се зад точки, членове и закони. И понеже системата тук е затворена, а обитателите в нея болни, иска ни се да вярваме, че законите – писани и неписани, наистина се спазват. Впечатлението ни поне остана такова.
По писано правило обитателите на дома остават в него, докато навършат 18-годишна възраст. После те трябва да бъдат преместени в специализирани институции за възрастни, в геронтодомове. Неписаните закони са оставили още тук 22-годишен младеж, когото видяхме да се забавлява с цветни кубчета, и 27-годишният му събрат по съдба – лежащо болен, обездвижен и неразбиращ. И двамата мъже чакат да се освободят места за тях, за да бъдат преместени.

Галина МАРИНОВА