Търсене

Начало Институции Дълга процедура бави книжките на новите шофьори
Дълга процедура бави книжките на новите шофьори
16 June 2014

Дълга процедура бави с дни подаването на заявление за издаване на шофьорска книжка на новите водачи. За това сигнализира в редакцията на „Екип 7“ Шермин Юсуф.

Младежът издържал успешно изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС на 6 юни. Пет дни по-късно протоколите от ДАИ все още не били стигнали до КАТ.


16_06_2014_knijka.jpg16_06_2014_ivailo-iovcev1.jpgСпоред инструктори от града причината за забавянето не е в областния отдел „Автомобилна администрация“, а в полицията. Ако по-рано изпитните протоколи се носели всеки ден в сградата на КАТ, която се намира на няколко метра в съседство, то поне от година насам пътят на документацията е доста удължен. Преди да стигнат до КАТ, те трябва да минат пред директора на ОД на МВР-Разград, през „Охранителна полиция“ и деловодството, а след това от КАТ да си ги вземат заедно с останалата поща.

За да разберем какво е довело до промяната в организацията, която значително удължава времето на процедурата, в петък потърсихме директора на ОД на МВР-Разград комисар Ивайло Йовчев.

За „Екип 7“ той обясни, че в конкретния случай забавянето е станало по вина не на полицията, а на ДАИ, които внесли протоколите от изпита на Юсуф едва на 10 юни. Само ден по-късно те вече били изпратени в КАТ.

„Действително от известно време насам има промяна и документите първо постъпват при нас. Това обаче в най-лошия случай удължава процедурата с 24 часа“, обясни комисар Йовчев. Той призна, че нововъведението е направено, след като била засечена злоупотреба с протоколи, извършена от служителка на КАТ и представител на ДАИ.

Тъкмо за да се прекъсне директната комуникация между двете звена и да се противодейства на евентуална порочна практика, директорът на ОД на МВР-Разград предприел крути мерки.

„Предпочитам хората да ни критикуват за това, че ги забавяме, отколкото че не сме взели мерки за предотвратяване на нарушения от наши служители. Още повече, че злоупотреби от този тип могат да бъдат и опасни. Представете си какво може да се случи, ако в протокола с успешно положилите изпит бъде вписано лице, което изобщо не го е държало“, каза още комисар Йовчев.

Полицай №1 на областта потвърди и друга наша информация - че миналото лято шофьор изтървал полет за чужбина и самолетният му билет изгорял точно заради забавени протоколи.

Младежът си правел сметката да си изкара книжката с експресна поръчка, не предвидил обаче, че предшестващата процедура може да се окаже по-дълга от издаването на документа.

Според справка на комисар Йовчев обаче и тогава причината за закъснението е била в ДАИ, а не в полицията.

 

Мила КЮЛЮМОВА