Търсене

Начало Оживление Панчо от Гецово смени мечката с акордеон и бензиновоз
Панчо от Гецово смени мечката с акордеон и бензиновоз
03 September 2008
 


Малко след 9.00 ч. миналия петък изпод прозореца на редакцията се чу народна музика. Точно както се взема булка на сватба. Надникнах от любопитство. А отдолу ми се усмихна познат по физиономия, набит мургав мъж с очила и акордеон. Разпознах 48-годишния Панчо - един от членовете на популярната мечкарска фамилия Станеви от Гецово.

 


03_09_2008_akordeon.jpg03_09_2008_akordeon1.jpg Преди малко повече от година фондацията на Бриджит Бардо "Четири лапи" откупи от тях танцуващите мечки Мишо, Светла и Мила, които години наред им изкарваха прехраната. Косматковците бяха откарани в резервата в Белица. А на рода Станеви се наложи да се преориентира в бизнеса. Оказва се, че Панчо е сред най-предприемчивите и работливите в новата история на семейството. Откак му взели мечката сменил занаята. Сега е музикант и шофьор. Кара бензиновоз „МАН“ за гръцка фирма в град Никити, област Халкидики.

Пътувам от Никити до Солун, от три месеца зареждам бензиностанциите „Еко“, гръцки са, обяснява гордо Панчо. Качи се с нас в редакцията да ни разкаже историята си, по стълбищата не спря да свири. Докато говори, вижда на масата чанта с праскови. И ни пита може ли да си вземе.

В Гърция, ако посегнеш без разрешение казват „Фиги, малака“, глупак значи, пояснява новите си обноски Панчо и демонстрира познания по гръцки език. После продължава да разказва.

Друга работа е в Гърция, дупки няма, пътищата са супер. И пари изкарвам. На ден правя два курса по 130 км, 30 евро ми плащат. Имам в Никити една приятелка, тя ми намери тая работа, усмихва се многозначително Панчо. И бърза да уточни: Деца от нея нямам, само от Веска - моята жена, имам три. Сега си дойдох дъщерята да взема. Ще я водя с мен в Гърция. След три дни тръгваме, докато стане време реших да посвиря, да изкарам някой лев. Ето, 2-3 лв. вече ги имам от днес, показва пълна шепа със стотинки Панчо.

Признава, че от музикантството си докарва по 25 евро дневно. Ама на ГКПП-Кулата-Промахон. Свирел на митничарите и преминаващите пътници, когато не кара бензиновоза. Във фрий-шопа, Димитраки /б.а.- явно шефа на безмитния магазин/ вътре ме пускаше с акордеона. Хубави пари изкарвах. Само от тая работа успях да си купя „Рено Еспейс“- ван, голяма кола, доволен е Панчо. Удовлетворението му е двойно по-голямо, защото е самоук музикант, мелодиите се е научил да ги свири покрай танцуващите мечки.

Откак не е мечкар, живее в село Кулата. Извадил си е даже нова лична карта, вече и по документ се води жител на благоевградското село. Наел си е квартира там. Макар че е имотен и няма грижите на повечето роми. За годините, през които е обикалял с мечките по черноморските курорти е успял да са купи две къщи – едната в село край Бургас, другата до Захарна фабрика в Русе. Имал и трета в Гецово, но я продал. А само от продажбата на своята мечка е получил от фондацията 4000 лв.

Не се оплаквам, изкарвам си. Ама искам да се върна в Разград, тука ми е по-добре, завърши разказа си с носталгия Панчо. Взе си кафе от автомата до редакцията, изпи го на екс и си тръгна. Свирейки.


Мила КЮЛЮМОВА