Търсене

Начало Новини Отпускат повече паралелки за догодина
Отпускат повече паралелки за догодина
25 January 2008

1575 са учениците от областта, които завършват седми клас тази година. Те ще бъдат разпределени в осемнадесет паралелки, с четири повече от тази година, с по 26 места. Учениците, завършващи осми клас, наброяват 1222-ма. Паралелките за тях са 55.
 

Това стана ясно вчера по време на заседанието на комисията по заетост, на която докладва началникът на Регионалния образователен инспекторат Веселина Станчева.
През новата учебна година се променя редът за прием в спортното училище в Разград. Там догодина се откриват паралелки за прием след пети и шести клас. В момента в училището учат деца, завършили шести и седми.
Единадесет нови специалности за децата след седми и осми клас предлагат от просветното ведомство. За първи път в нова специалност ще учат и възпитаниците на Възпитателното училище-интернат в Завет.
Комисията по заетост единодушно отхвърли желанието на Професионалната гимназия по облекло в областния град да разкрие направлението „сътрудник в малък и среден бизнес“. Мотивите за решението бяха следните – в града има гимназия с икономическа насоченост, разполагаща с кадрова и материална обезпеченост. Освен това, в трите паралелки след осми клас в „облеклото“ сега учели деца, чийто брой е достатъчен за запълването на две паралелки.
Предложението от Регионалния образователен инспекторат ще бъде защитено пред министерството след месец. Окончателната дума за броя на местата и класовете има МОН.

Галина МАРИНОВА