Търсене

Начало Оживление Днес в Дома за стари хора честват рожден ден
Днес в Дома за стари хора честват рожден ден
01 September 2008

 

Днес в Дома за стари хора в Разград са организирали голямо тържество. Най-възрастният обитател там Христо Русев Георгиев навършва 97. В негова чест ще има торта със свещи и жива музика, подаръци и изненади. Заради празника на баща си, тук пристига и Росен Русев – професор и декан на катедра „Английски и френски“ във Великотърновския университет.

Бай Христо е кореняк разградлия. В социалния дом идва преди две години, когато усеща, че не може да се грижи за себе си сам. А тук го заобичват бързо заради благия му характер и хрисимия нрав.

 

01_09_2008_dom.jpg Когато е бил млад и енергичен, дядото е работил като дърводелец. На 97 изглежда атлетичен и жизнен, въпреки че продължава да пие кафе, а цигарата не слиза от устата му вече осемдесет години. Тайната с дълголетието си мъжът обяснява със спорта. На младини той е тренирал спортна гимнастика и футбол, бил е капитан на „Бели Лом“ и един от създателите на заводския тим.

Често нощем Христо продължава да сънува успоредката и лоста, футболната топка и врата.

Уклонът към спорта тук се потвърждава и от Станчо Стоев – близък приятел на рожденика. Въпреки че е диабетно болен, зависим от инсулин и с ампутиран крак, мъжът ежедневно прави утринна гимнастика.

Седем дена съм по-голям от Тодор Живков, шегува се дядо Ицо. Неговият другар не му остава длъжен и му припомня, че той пък дели една рождена дата с настоящия премиер Сергей Станишев, от когото пази поздравителни адреси и подаръци.

С носталгия Христо Русев споменава миналото. Твърди, че по „онова време“ се е добивала реколта от 550 килограма на декар, а сега всичко е наполовина, „защото земята се работи нечестно и не както трябва“.

На крачка от стоте, дядо Христо издава, че има мечти. Иска да види правнучето си и да окръгли век, за да могат близките му да се гордеят с него и да го споменават с необичайния рекорд.


Галина МАРИНОВА