Търсене

Начало Култура Днес Владимир Висоцки щеше да стане на 70 години
Днес Владимир Висоцки щеше да стане на 70 години
25 January 2008

Той наистина „не доживя“, „не доигра“, „не допя“, наистина не успя да въплъти себе си докрай. Той имаше заряд за още по-големи изяви. Сега, когато размислям за творчеството му, за времето, в което живя, аз разбирам колко много е дал от себе си – с каква изключителна концентрация на творческите сили е бил надарен, с каква уникална способност непрестанно да събира за хората и да дарява на хората. Да служи на великата еволюция на душата, на живота.
Да чувства своето“аз“ неделимо от космическото висше духовно начало. И Висоцки се чувстваше посланик на висши космични сили.
 

Кое беше най-важното, кое определяше същността му? И защо именно той намери отклик в сърцата на милиони хора? Настроенията на протест, самоизява и самоосъзнаване, които вълнуваха умовете през шестдесетте години, бяха въплътени в изкуството спонтанно – в болезнен вик. Много неща не можехме да изразим, да изкажем с думи, но викът на болката отекваше в душите.
И Висоцки с уникалния си глас поде най-вярно и преди всички този ек...
Днес, като четем стиховете му, виждаме, че някои от тях са несъвършени. Но в тях няма нито ред лъжа, нито следа от преструвки, нито пък маниерност, по която се увличаха тогавашните авангардни поети. В неговата поезия чувство-слово-израз са споени в една сплав. Между тях няма никаква пролука – за хитруване и превзетост.
От него се изискваше прекалено много. А трябваше просто да бъде обичан. Той не можеше да не загине – тъй като много бе дал.
От книгата на Ала Демидова „Висоцки – какъвто го познавам и обичам".