Търсене

Начало Политика Проф. Петър ИВАНОВ: Последният българин ще изчезне през март 2134 година
Проф. Петър ИВАНОВ: Последният българин ще изчезне през март 2134 година
28 April 2014

Демографската криза в България отдавна вече има размерите на катастрофа. Новото е, че в последните години тази демографска бездна вече се превръща в капан, а както се знае капанът е нещо, от което няма излизане.

Това заяви зам.-председателят на Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов по време на лекция в Разград.


28_04_2014_prof_ivanov.jpg28_04_2014_demografiq.jpg

28_04_2014_kniga.jpgТой припомни за студентските си години и прогнозата на един от най-видните български статистици проф. Анастас Тотев, че страната ни ще има изключително сериозни проблеми през 2050 година и българите ще станат малцинство.

„Професионалната ми работа като университетски преподавател по социална психология ме срещна с най-известните български демографи. Един от тях бе директорът на Демографския институт към БАН проф. Минко Минков. Преди години той ми каза - нещата са ужасяващи, само че не можем да кажем на никого за тенденциите. Преди 12 години все пак той се престраши да публикува някои данни по темата. Малко след това - през 2003 година, Институтът бе закрит. Така повече никой не прави прогнози, никой не тревожи хората. И ето през 2011 година преброяването посочи, че сме 7 милиона, а бяхме 9. От тях 1 300 000 са циганите, което е драстично повече в сравнение с данните на статистиката. Ние още през 2010 година прогнозирахме, че България намалява и през 2050 година българите наистина ще станат малцинство. Циганите ще станат 3.5 милиона, турците - 1 милион. Ако тенденцията се запази, аз съм изчислил, че последният българин ще изчезне през 2134, месец март.

Много хора смятат, че това е черен песимизъм на човек с болен разум. Но ако темповете се запазят, а те не само че се запазват, а и се влошават, всеки може да си направи сметката - ние намаляваме с по 60-70 000 души годишно, с което България е на първо място в света по намаляване на населението. Сега нашето правителство чрез статистиката опитва да прикрие тези трагични обстоятелства, като значително намалява бройката“, каза пред присъстващите Петър Иванов.

Професорът отбеляза, че информацията на ЦРУ, на която той се доверява, е много по-точна от тази на българските институции. Според него всички правителства от 1989 година насам са неглижирали проблема за демографската криза, която се е превърнала в катастрофа, от която почти е невъзможно да се излезе.

Малко по-оптимистичен е председателят на Центъра за демографска политика и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов, който присъства на лекцията. Той посочи, че изходът от ситуацията е бързи мерки за повишаване на жизненото равнище, стимулиране на икономиката и намаляване на безработицата.


Димитър КИРИЛОВ