Търсене

Начало Новини Иван Димитров от Сеново е без ток от година
Иван Димитров от Сеново е без ток от година
25 January 2008

Иван Димитров от Сеново е един от стотиците възрастни българи – самотници, които живеят при мизерни условия. Сам, със стотина лева пенсия, разведен, има дъщери, но те отдавна са в чужбина – Южна Африка. Покъщнината му се състои от легло, печка на дърва, няколко стари стола, масичка с два допотопни телевизора, които сигурно не работят, но и да работят, той не може да си позволи „лукса“ на гледа телевизия. От близо година мъжът се е пренесъл в деветнайсти век, защото си свети със свещ или газена лампа.
 

По проверка на Е.ОН България Мрежи АД, извършена от ръководителя на „Енергиен контрол“ - Русе - Спасимир Иванов Русков, на 9 февруари 2007 г. Иван Димитров в съучастие с Петко Иванов Петков е уличен, че е „осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената енергия“.
Иван Димитров и Петко Петков са привлечени като обвиняеми на 29.05.2007 г. Предявено им е постановление – мярка за неотклонение „Подписка“.
Прокурор Михайлов от Районна прокуратура Русе посочва, че обвиняемите са дали обяснения, но е възникнала необходимост от събиране на нови доказателства и провеждане на очна ставка между тях двамата. Петко Петков обаче не бил намерен на посочения от него адрес, въпреки постановената мярка за неотклонение „Подписка“.
„Разследването на делото в отсъствие на едно от лицата, срещу което се води, би попречило да се разкрие обективната истина и би нарушило процесуалните му права“ - посочва в обосновката си прокурор Михайлов. И на 4 октомври 2007 година той издава постановление за спиране наказателното производство по досъдебното производство по този случай до издирването на Петко Петков. До ден-днешен Петков не е издирен, ако въобще някой го търси.
И така ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ.
Иван Димитров би трябвало да заведе граждански иск, но той нито има пари за адвокат, нито се чувства виновен. Той твърди, че контролиращият инж. Спасимир Русков въобще не е влязъл в къщата му и не е проверил кабелите, които и сега си висят небутнати, дали по тях може да се вземе ток директно от въздушната мрежа чрез инсталацията на Петко Петков.
С болните си крака Иван Димитров отива в Русе да търси Русков, но той вече бил напуснал работа, или са го уволнили. Пише жалба до Е.ОН Център за обслужване на клиенти – Варна, Център за обслужване на клиенти Разград и получава отговори, които преповтарят констатациите на инж. Русков. От комисията за защита на потребителите Разград му отговарят, че не приемат жалби от монополисти.
Бъркотията в териториално-селищното устройство е голяма, но в Е.ОН България организацията е непонятна за българските условия. Какво имаме предвид?
Иван Димитров живее в Сеново, което премина към община Вятово, която е към Русенска област. На него му съставят наказателен протокол от „Енергиен контрол“ - Русе, а той се води клиент на Е.ОН Разград. От Е.ОН България - „Продажби“ получава фактурите си за консумирана енергия, от Е.ОН България “Управление на вземанията“ получава покана-предизвестие, че има неизплатени задължения в размер на 877 лв. и ако не се издължи ще му прекъснат снабдяването с електрическа енергия. Всъщност още инж. Русков му дърпа шалтера – февруари миналата година.
Дължимата сума е формирана като „корекция на сметка при неизмерване на електрическа енергия за 180 дни, тъй като за този период няма документирана проверка или манипулация по електромера, отразена в констативен протокол“. И така Иван Димитров, който за месец е консумирал енергия за 4,80, 2,80, 8,00 лв , изведнъж за 180 дни, т.е. 6 месеца, му начисляват консумация, като за 6-7 години. С лихвите тази сума сигурно е надминала вече 1000 лв.
Какво всъщност се случва? Иван Димитров живее в къща близнак /на калкан/ с племенника си Петко Петков. Имотът се е водел на името на майката на Петко -Донка Друмева Иванова, която докато трае сагата, почива. Но заради неплатен ток на Донка Иванова й спират електрозахранването. От човещина, роднини са все пак, жената е възрастна, Иван Димитров изтегля кабел от контакт от стаята си и подава ток на роднината с щепсел. И консумираната енергия от Донка и Петко се отчитат на електромера на Иван Димитров. И когато сметката на Иван Димитров започва да набъбва до 18 – 20 лв. месечно и Петко нито се издължава на Енергото, нито плаща нещо на чичо си, бай Иван - на четвърти или пети януари 2007 г., откачил щепсела от кабела, навил го на руло и той така си и стои до ден-днешен. През това време Петко Петков си прекарва кабел директно до проводниците на електрическия стълб до неговия сеновал.
Инж. Русков вижда кабела, който виси от стълба и кабелите в къщата на бай Иван и съставя протокола. Никой не е измерил къде е фазата и може ли по този начин Иван да взема ток от ел.инсталацията на Петко, който взема ток директно от въздушната мрежа.
Бай Иван е технически грамотен човек – той има в къщата си електрическо напрежение, не може да включи друга фаза в контакта си в стаята. Както вече посочихме, той няма никакви електрически уреди в дома си.
Ние помолихме един от директорите на Е.ОН Разград -Дончо Дончев, да изпрати с нас техническо лице, да провери как стоят нещата. Той ни отговори, че може да направи това, само ако по-големите началници от Варна му наредят.
Доколкото ние успяхме да се ориентираме, Центърът за обслужване на клиентите трябва да предаде на Дирекцията по управление на вземанията, да се възложи на Центъра по енергиен контрол да се направи техническа проверка и то само, ако имат добра воля. За всички тях Иван Димитров е крадец.
Така нито Е.ОН ще си вземе вземанията, нито Иван Димитров ще види светнала електрическа крушка в мизерната си стая.
Но според нас въпросът не е само до проявата на човеколюбие. Защо всичките дирекции и центрове на Е.ОН не допускат възможността техен служител - в случая инж. Русков, да е бил небрежен към задълженията си. Контролът над работата на собствените служители е важно нещо. На това и разчитаме, публикувайки този материал.

Янка ОБРЕТЕНОВА