Търсене

Начало Институции ТЕЛК е с вързани ръце докато тече разследване за фалшивите решения за инвалидност
ТЕЛК е с вързани ръце докато тече разследване за фалшивите решения за инвалидност
02 April 2014

Във връзка с публикувания в последния брой на „Екип 7“ материал, озаглавен „Стоян Ненчев пише на Сотир Цацаров за спрените инвалидни пенсии“, с уточнение в редакцията дойде председателят на ТЕЛК за общи заболявания – Разград д-р Венцислав Шопов.


Статията цитираше прессъобщение на областната управа, че по повод публикация в централния печат със заглавие „Прокурори държат 236 инвалиди без пенсия от 2 години, „арестували“ им 1,6 млн.лв.“, губернаторът е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с копие до социалния министър Хасан Адемов. В него той сигнализирал, че голяма част от въпросните лица са подали молби до ТЕЛК за установяване на влошено състояние. ТЕЛК обаче отказва ги разгледа, тъй като медицинските им досиета са иззети по досъдебно производство. Така молбите остават без движение.

Реакцията на д-р Шопов по темата публикуваме без съкращения.


02_04_2014_venci-shopov-1.jpgРУСО-Разград е отпуснало инвалидни пенсии на над 300 души въз основа на документи /решения на ТЕЛК/ с невярно съдържание.

Към тези документи лекарите от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Свети Иван Рилски“ АД - Разград нямат никакво отношение. За случая съм уведомил министъра на здравеопазването, НЕЛК, директора на РЗИ - Разград, изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД – Разград, органите на полицията и прокуратурата в Разград и главния прокурор на Република България.

Към настоящия момент тези инвалидни пенсии са спрени и има образувани досъдебни производства в Специализирана прокуратура – София, като оригиналите и медицинските досиета са иззети от РКМЕ при РЗИ-Разград.

С писмо от 14.01.2013 година на бившия заместник-министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев и с писмо на НЕЛК от 23.01.2013 година изрично е указано: „В случаите, когато текат съдебни/досъдебни производства, в които предмет на спора е признаване истинността на медицинските документи, до тяхното приключване, органите на медицинската експертиза не би следвало да се произнасят“.

Същевременно от лицата, срещу които има образувани досъдебни производства, постъпват молби за нови освидетелствания на други основания.

ТЕЛК за общи заболявания – Разград не може да се произнесе по тези молби, поради две основни причини:

-оригиналните медицински експертни досиета са иззети от РКМЕ при РЗИ-Разград

-съгласно действащата Наредба за медицинските експертизи, ТЕЛК следва да запази старата дата на инвалидизиране, определена при първото освидетелстване на лицето, въз основа на представената тогава медицинска документация.

Същевременно по всички тези медицински досиета се водят досъдебни производства, които не са приключили, свързани с данни за съставени документи с неистинско съдържание.

ТЕЛК за общи заболявания -Разград е обезпокоена от факта, че може да бъде извършено нарушение при неправилно определена дата на инвалидизиране, с което да бъде ощетена държавата, тъй като въз основа на нея се извършва изплащането на отпуснатата инвалидна пенсия от НОИ със задна дата.

През март тази година отново съм изпратил писмо-молба до министъра на здравеопазването с искане за конкретни отговори и указания по възникналата в тези случаи ситуация.

 

Д-р Венцислав ШОПОВ, председател на ТЕЛК за общи заболявания – Разград