shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Стоян Ненчев пише на Сотир Цацаров за спрените инвалидни пенсии
31 March 2014

По повод на публикация в централния печат със заглавие „Прокурори държат 236 инвалиди без пенсия от 2 години, "арестували" им 1,6 млн. лв.“, областният управител Стоян Ненчев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с копие до социалния министър Хасан Адемов, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. В документа се сигнализира за обществено напрежение в област Разград, относно спрени инвалидни пенсии на 267 лица от областта.


Ненчев посочва, че голяма част от тях са подали молби до ТЕЛК за установяване на влошено състояние. ТЕЛК отказва да разгледа и да се произнесе по тези молби, защото медицинските досиета са били иззети по досъдебното производство и докато те не се върнат, въпросните молби на гражданите са оставени без движение.

В писмото си областният управител настоява главният прокурор да се намеси за по-бързото решаване на проблема със спрените инвалидни пенсии. Стоян Ненчев се обръща към Сотир Цацаров с молба за предприемането на необходимите мерки за експедитивното приключване на досъдебното производство на Специализираната прокуратура и връщането на медицинската документация на гражданите, чакащи да бъдат освидетелствани от ТЕЛК.

Както е известно, Специализираната прокуратура работи от близо година по случаите с издаване на фалшиви документи за инвалидни пенсии на хора от региона. Досега няколко такива мними инвалиди бяха осъдени, очаква се след приключване на проверката под отговорност да бъдат подведени и лекари.