Търсене

Начало Институции Осъдиха община Разград да плати 800 лева на Георги Милков
Осъдиха община Разград да плати 800 лева на Георги Милков
19 March 2014

Общо 800 лева ще трябва да плати община Разград на председателя на Центъра на НПО Георги Милков за направените от него разноски за адвокатски хонорари по делото за най-новата такса смет.

С решение от петък на Върховния административен съд общината е била осъдена да му преведе 500 лева за юридическата защита на касационна инстанция. 300 лева пък са му разноските, признати от Административен съд-Разград по делото, гледано тук.


19_03_2014_georgi-milkov2_5.jpgНай-новата такса смет в община Разград окончателно бе обявена за незаконна на 28 януари тази година. Тогава Върховен административен съд каза последната си дума за решението на Общинския съвет, с което таксата бе увеличена на 2.9 промила.

Още през юни миналата година съдия Марин Маринов от Административен съд-Разград обяви, че повишението е гласувано от съветниците в противоречие със закона, като посочи, че актът им следва да се отмени.

Процесът тук се гледа по жалби на фирмите „Агроспектър 2000“, ЕТ„Антон Пеев“, „Антора“, „Абак 2000“, „Христов и сие“, на председателя на Центъра на НПО Георги Милков и на гражданите Даниeла Христова, Марийка Димитрова, Минка Христова и Стефан Кавръков. Претенциите им съдът уважи изцяло. Делото касаеше населените места, от които са жалбоподателите – Разград, Гецово, Мортагоново, Стражец и Дряновец.

Магистратите счетоха, че решението на Общинския съвет в Разград от 27 декември 2012 година е постановено при грубо нарушение на административно-производствените правила и материалния закон. С него местният парламент прие, че налогът ще продължи да се определя според данъчната оценка на имота. Това се случи само десет дни след като Върховен административен съд потвърди друго сходно решение на разградските съдии и прие, че размерът на таксата следва да се изчислява на база генерирани отпадъци, а не пропорционално на данъчната оценка на имота. Първият процес също бе заведен от фирмата на предприемача Божинел Христов „Агроспектър 2000“ и Георги Милков.

И това решение беше оспорено от местния парламент пред Върховен административен съд, който го потвърди изцяло на 28 януари тази година. В акта си обаче последната инстанция пропуснала да се произнесе за разноските, направени от Милков. Допусната е била и фактическа грешка относно годината на оставеното в сила съдебно решение, като вместо датата „19.06.2013 год.” в акта било изписано „19.06.2012 год.”.

По тази причина искания за поправки в окончателното решение по спора в законовия едномесечен срок са внесли както адвокатите на общинския съвет в Разград, така и Георги Милков. В резултат на това в петък Върховен административен съд е излязъл с решение, че допуска поправка на датата. Общината пък е била осъдена да плати на председателя на Центъра на НПО 500 лева за адвокатски хонорари, независимо от възражението за прекомерност на сумата, направено от общинския съвет.

 

Мила КЮЛЮМОВА