Търсене

Начало Институции Нека г-н Иван Борисов не смята журналистите и гражданите за идиоти
Нека г-н Иван Борисов не смята журналистите и гражданите за идиоти
21 February 2014

На 19 февруари заместник-областният управител г-н Иван Борисов, в разпратено до медиите прессъобщение /публикуваме отделно целия текст/, направи „коментар“ на нашата публикация от същата дата за туберкулозата в кравефермата в с. Лудогорци от същата дата. След този коментар сме длъжни заради обществеността, читателите и колегите си да заявим следното.

21_02_2014_faks2.jpg
21_02_2014_faks.jpg


21_02_2014_ivan_borisov.jpgИван БОРИСОВ:

Фактът, че някои животни са реагирали положително на първата проба, съвсем не означава, че тези животни са болни наистина от тубекулоза


В един от регионалните вестници е поместена статия, която коментира важен и сериозен проблем на територията на област Разград и по-точно проблема с туберкулозата в с. Лудогорци, община Исперих.

Зам.-областният управител Иван Борисов внесе яснота и даде своето становище: „Не приемам констатацията във въпросната статия, с която се прокарва идеята, че Областна администрация – Разград има намерение да потули този проблем и да не даде отговор по него на медиите в региона, защото е направила закрито заседание по този въпрос.”

Борисов припомни, че отношението на политическия кабинет от новата областна управа спрямо медиите е доста по-различно от това на предишната областна управа. Заради този факт и поради сериозността на проблема не бе направен публичен коментар до настоящия момент /19.02.2014 г./, защото сложността и важността на въпроса са много големи и има широк обществен отзвук. До голяма степен зависи как в първи вариант ще бъде предложена информацията на обществеността – допълни Борисов.

Зам.-областният управител поясни, че заседанието, инициирано в понеделник /17.02.2014 г./ е имало за характер изясняване на ситуацията около това заболяване, което се разбрало, че съществува от 2012 г. и за съжаление административни служители от най-висш ранг са неглижирали този проблем по неизвестни към момента причини.

Към настоящия момент не можем точно да заявим размера на този вид заболяване, както по отношение на животните, така и по отношение на човешкия фактор. Точният брой на заболелите животни ще бъде установен едва когато всички видове проби, относно заболяването бъдат ясни. Тези проби се правят на четири етапа и фактът, че някои животни са реагирали положително на първата проба, която е кожна проба, съвсем не означава, че тези животни са болни наистина от тубекулоза. Към момента не можем да дадем точен отговор колко са болните животни, коментира Борисов.

Борисов помоли, когато се правят тълкования по този въпрос да бъдат достатъчни обективни и ясни, защото всичко обратно се възприема от широката общественост като форма на едва ли не на апокалипсис.

Към момента са обследвани 92-93 животни във въпросната ферма в с. Лудогорци, които на първи етап дават положителна индикация. Предстоят още няколко проби, компетенцията по които има изцяло Националната лаборатория към Българската агенция по безопасност на храните.

Предприети са мерки с РЗИ по обследване на всички хора, които имат пряк и индиректен контакт с тези животни, стана ясно от коментара на Иван Борисов.


Това е пълният текст на прессъобщението, изпратено до медиите

Първо, нека сме наясно, че не сме „един регионален вестник“, а най-четеното печатно издание в областта „Екип-7“ и един от най-големите регионални вестници в България въобще. Второ, г-н Борисов никъде и по никакъв начин не опровергава нито един от фактите в материала. Напротив, само ги потвърждава.

Направи впечатление твърдението му, че, видите ли, още не било сигурно, че има туберкулоза във фермата, защото трябва да бъдат направени допълнително три проби, за да се потвърди заболяването. Вероятно заместник-областният управител е експерт във ветеринарната медицина, каквито ние не сме, затова няма да спорим с него. Факт е обаче, че има заповед № РД11-174, от 12.02.2014 г, подписана от изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Пламен Моллов. В нея черно на бяло пише, че във въпросната кравеферма на Едхем Хюсеин в с. Лудогорци е обявено „първично възникнало огнище на заболяването туберкулоза по говедата“. Със заповед №РД11-175 от тази дата същият професор Моллов разпорежда какви мерки да бъдат предприети от областната дирекция за безопасност на храните. Под „Нареждам” в точка 2 от документа пише черно на бяло следното „Организира изпращането за санитарно клане на всички реагирали положително и неопределено говеда при интрадермалното изследване за туберколоза през 2013 година от животновъден обект №7445-0249, собственост на Едхем Хюсеин”. Никъде в двата документа, копия от които притежаваме, не става дума за каквито и да е допълнителни изследвания, трето, четвърто и прочие, нито има и нотка на съмнение за поставената на животните диагноза. Не ни се струва, като четем документите, че проф. професор Моллов се е объркал, а заместник-областният е прав.

Недоумения обаче будят обидата и съжденията на г-н Борисов относно изразената в материала позиция, че никой няма интерес да прикрива такъв сериозен проблем като туберкулозата в Лудогорци. Според него това, че областната администрация прави закрито заседание по проблема, не било опит да се скрие информация. Ами какво е, опит да се оповести ли? Аргументите на заместник-областния и необоримата му логика достигат нови висоти в пасажа, в който той припомня, че „отношението на политическия кабинет от новата областна управа спрямо медиите е доста по-различно от това на предишната областна управа“ и по тази причина не бил направен „досега“ публичен коментар по проблема в Лудогорци. Преведено на прост език, това всъщност означава следното – предишните не криеха нищо и даваха гласност на всичко, ами тъй като ние сме по-умни от тях, решаваме кое кога да обявим и кога да замълчим. Което пък означава, че вероятно г-н Борисов смята журналистите и гражданите за идиоти, които няма да разберат елементарни обяснения като това какви изследвания са правени, кога ще има резултати, как се процедира с продукцията от фермата и какви мерки ще се предприемат и има ли опасност за хората, затова прави закрити заседания и внимателно претегля кога какво да оповести. Колкото до наречието „досега“, истината е, че ако не бяхме дали гласност на случая, надали и г-н Борисов щеше да направи своя коментар.

Тъжно е, че цялата история напомня един факт от най-новата ни история, а именно наглото премълчаване на радиоактивния дъжд, който валя над страната ни след аварията в Чернобил. Тогавашните управници вероятно са се утешили със същите доводи „не е ясно още дали е така“, „трето и четвърто изследване ще покаже“, „да не вземе широката общественост да реагира като на апокалипсис“. После даже имаха наглостта да обясняват, че млякото, зеленчуците и прочие са безопасни за здравето, а внасяха за себе си чисти такива.

Не бива и сега да се прави така, господа, все пак живеем в 21 век! Що се отнася до визираните от г-н Борисов „административни служители от най-висок ранг, неглижирали през 2012 г. проблема“, който според него май не е ясно дали изобщо съществува и сега, според наша информация те ще бъдат справедливо наказани. Защото, за разлика от „Екип 7“, не са си свършили добре работата. Нищо, че още не са излезли третото и четвъртото изследване на пробите от кожните манипулации по кравите в Лудогорци...

„Екип 7“