shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Туберкулоза пламна в кравеферма в Лудогорци
19 February 2014

Туберкулозата в Лудогорци, за която частните ветеринари отдавна предупреждават, а държавните им колеги упорито отричаха, че я има, вече пламна с пълна сила в голяма кравеферма в селото. Заразата е била открита у общо 92 животни. За кланичните тестове се е наложило 18 от тях да бъдат унищожени на място. Същата съдба, но в специализирана кланица в Кърджали, очаква и останалите, тъй като все още няма лечение за това заболяване при животните.


19_02_2014_tuberkuloza-1.jpg19_02_2014_tuberkuloza-4.jpg

Екипи от ветеринари, частни и държавни, са били вдигнати на крак и са обиколили селото, за да тестват и останалите добичета за инфекцията, която е опасна за човека. Резултатите още не са готови, но вече е констатиран още един нов случай на болна от туберкулоза крава и то в съседно на пламналата ферма стопанство. Заради необработените тестове все още е мрачна загадка дали и колко хора са консумирали заразено мляко или месо.

„Болестта беше открита още през пролетта на 2012 година. Тогава при извършване на редовната профилактика колегата д-р Никола Досев установи, че са болни 23 крави. Той сезира областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ в Разград и бяха изпратени проби в единствената акредитирана лаборотория в научния институт в София. Оттам обаче, кой знае защо, отсякоха, че няма туберкулоза“, заяви председателят на областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Стойчо Колев. Въпреки че отхвърлили констатацията на частните ветеринари, държавните все пак разпоредили на собственика Едхем Хюсеин да предава суровина от фермата само за направа на кисело мляко, при която е задължителна термичната обработка. Според д-р Колев тази презастроховка от типа „страх лозе пази“ най-вероятно е спасила десетки, стотици или може би много повече хора от заразяване с Жълтата гостенка.

„Това обаче не омаловажава очевидния факт, че в този случай чиновниците в отдел „Здравеопазване и заразни болести“ към Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ са проявили фрапираща небрежност“, възмущават се от областната колегия на ветеринарите.

През есента на миналата година д-р Досев установил, че заразата вече са развили 92 животни. „Тестовете на биологичния материал на част от тях, правени в същата столична лаборатория, отново бяха обявени за отрицателни. Ние обаче си поръчахме и собствени тестове в лабораторията към Тракийския университет в Стара Загора и от там потвърдиха, че се касае за туберкулоза. Даже професорите поискаха още проби, за да може нагледно да обучават с тях студентите си“, обясни д-р Колев. Чиновниците отишли още по-далеч, когато в началото на февруари упражнили „психически тормоз“ върху д-р Досев да издаде пътен лист за няколко телета от същата ферма, закупени за месо от голяма кланица. „Колегата не искаше да подпише, защото бе убеден, че животните са болни. Принудиха го и в кланицата вече чиновническото безхаберие лъсна, защото тамошните ветеринари веднага установиха, че телетата имат туберкулоза. Собственикът направи скандал и алармира Министерството на земеделието и храните. Внезапно пробите, които веднъж бяха обявени за отрицателни, станаха положителни“, негодува областният председател на гилдията.

Веднага със заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов във фермата е обявено огнище на туберкулоза. С негова заповед е разпоредено и болните животни да бъдат унищожени, добитъкът в селото - изследван, а фермата - дезинфекцирана.

„Не мога да си обясня как хора с претенции, че си разбират от работата, могат да допуснат такава груба грешка. Ако веднага бяха взети мерки, щеше да се наложи да заколя само 23 крави. Сега почти изцяло си унищожавам възрастните животни, като много от тях са и бременни“, кършеше безпомощно пръсти вчера собственикът на заразената ферма Едхем Хюсеин. Той разказа, че е в шок, защото до последно се е доверявал на заключенията на спецовете от столицата, че кравите му са здрави. „Блъскам тук от 1992 година. В момента имам 200 животни. Само миналата година съм инвестирал в стопанството над 300 000 лева. Сега ще претърпя загуби не само от закланите крави, но и от нереализираните телета и мляко. Добичетата ми са хубави и всяко едно струва поне 2000 лева“, оплака се смазаният от тревоги стопанин. Очаква се държавата да го възмезди по някакъв начин за унищожените животни, но едва ли сумата ще покрива действителните щети.

„Нямам право да коментирам нищо”, заяви по повод на скандала директорът на областната агенция за безопасност на храните в Разград д-р Ибрахим Яхов. Той обаче призна, че мерките срещу огнището на туберкулоза са обсъждани на заседание на областната епизоотична комисия в понеделник. Въпросното заседание остана скрито за журналистите и обществеността, за да бъде продължена абсурдната практика случващото се в Лудогорци да бъде отричано, крито и премълчавано. Странно кой има интерес от това, след като проблемът явно е доста сериозен. Според частните ветеринари, подобни огнища, макар и по-малки, вече са открити в Липник и Голяма вода. „Някои колеги на държавна служба на проведена наскоро среща с министреството са препоръчали в страната вече да не се прави профилактика за туберкулоза по животните, защото болестта била изчезнала. Истината е друга и може би тя дава отговор на въпроса защо и през 21 век тубдиспансерите у нас продължават да се пълнят с жертви на Жълтата гостенка”, добави д-р Колев.


Любомир ИЛИЕВ