Търсене

Начало Новини Назначиха и уволниха Некитова за 5 минути
Назначиха и уволниха Некитова за 5 минути
23 January 2008

Не с един, а с двама началници започна работната седмица за Регионалния образователен инспекторат. На едно бюро една до друга се озоваха сегашната шефка Веселина Станчева и спечелилата делото за връщане във ведомството Виолета Некитова.
Въпреки конфузната ситуация, видимо напрежение между двете дами нямаше, пийваха си сутрешно кафе, разговаряха за проблемите на образованието и чакаха знак от министъра.
 

Даниел Велчев трябваше да разпише и връчи заповед за назначаване на Виолета Некитова, с която тя да заеме де юре поста, на който я връща решение на Върховния касационен съд.
Почти до обяд реакция от страна на министерството нямаше. Така по мнението на юристи образованието в Разград близо половин ден е било на самотек – Веселина Станчева е нямала право да издава заповеди, за да не станат те уязвими пред съда и закона. Да се разпорежда с административната власт на образованието, не е можела и Виолета Некитова.
Конфузът бе решен преди обедната почивка на просветния инспекторат. Във ведомството пристигнаха министерски пратенички с две заповеди в ръце. Едната заповед възстановяваше на поста началник на РИО Виолета Некитова. Втората пък я освобождаваше, простичко казано, с мотив, че за длъжността вече е бил проведен конкурс и в резултат на него е била назначена Веселина Станчева.
Заповедта за освобождаването на Некитова противоречи на решението на Софийски градски съд и Върховния касационен съд, които са постановили като незаконосъобразна заповедта за назначаване на Станчева като началник на РИО, коментира адвокатът на Некитова Веселин Запрянов. Той бе категоричен, че ще обжалва заповедта за освобождаване на клиентката си. Очаквам случаят да приключи скоро, тъй като новото дело ще се гледа по бързото производство, допълни Запрянов.
Нямам никакво лично отношение към г-жа Станчева, въпросът за мен е принципен и ще продължа да се боря за правата си, каза пък Виолета Некитова.
Тя бе отстранена от поста на 1 юли 2004 г., след като бе на него година и половина. Тогава, заедно с настоящата шефка на просветното ведомство Веселина Станчева, се яви на конкурс и бе класирана на първо място в надпреварата, но загуби шефското място.

Галина МАРИНОВА