Търсене

Начало Култура Четири официални номинации за „Почетен гражданин на Разград“
Четири официални номинации за „Почетен гражданин на Разград“
23 January 2008

Четири са официалните предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“, научихме вчера от кмета Денчо Бояджиев. Инициативен комитет в състав: Любомир Герганов, Иван Илиев, Георги Неделчев и Цоньо Марков е предложил МАРИН АТАНАСОВ. От името на ОбС на Българския антифашистки съюз е посочен ХРИСТО ОБРЕШКОВ. Друг инициативен комитет: Тодор Тодоров /кооперация „Правда“/, Цанко Цанков и Сали Шишманов е внесъл докладна записка за удостояването на дългогодишния отговорник на разградския зоокът БЕХЧЕТ АЛИ.
 

Църковното настоятелство в село Гецово е номинирало бившия архиерейски наместник в Разград отец КЪНЧО БОЯДЖИЕВ.
Кметът съобщи още, че по електронната поща се е получил текст, според който хореографът Стефан Иванов също заслужава званието. Автор е художникът Васил Карадимов, почетен гражданин на Разград, но според Бояджиев това не може да се тълкува като официално предложение, а по-скоро е гражданска позиция. Градоначалникът допълни, че е имало номинация и за Лиляна Пчеларова, но тя си е направила отвод.
Според правилника и статута за присъждане на званието „Почетен гражданин“ няма краен срок за подаване на кандидатурите. Церемонията по присъждането ще стане на тържествената сесия на Общинския съвет на 28 януари – Ден на Разград. В петък следобед ще се проведе и извънредно заседание на постоянната комисия по култура към местния парламент, която ще реши кои от пристигналите до кмета предложения заслужават да влязат за обсъждане и гласуване на сесията.
От изброените имена смятаме, че никой не може да оспори кандидатурата на бай Бехчет. Едва ли някой от четящите тези редове не знае за кого и за какво става дума. Трудно могат да се намерят аргументи, които да оспорят качествата и заслугите и на отец Кънчо пред няколко поколения православни християни. Ние продължаваме да мислим, че на Стефан Иванов, както и на другите заслужили хореографи, които споменахме в предишна публикация във вестника - Евтим Михайлов, Здравко Занков и Румян Занев, също им приляга това звание.
Въпреки спорното, от днешна гледна точка време, в което е живял и работил на отговорни постове Марин Атанасов, негови съвременници и хора, които го познават отблизо, твърдят, че той заслужава почетния знак. Мотивите им са, че цялостното му издигане в обществената йерархия преди 10 ноември 1989 г. се е дължало не на партийно лакейство и угодничество на силните на деня, а точно обратното – изключително на личности качества и висок професионализъм. Същите наши източници, които декларираха максимална безпристрастност, изразиха противоположно мнение за кариерата на Христо Обрешков и заслугите му за града. С това те поставят под съмнение неговата кандидатура.
Постъпката на една от най-активните и безкористни функционерки на социалистическата партия в Разград Лиляна Пчеларова обаче заслужава специално внимание. Нейната постъпка, продиктувана най-вече от самокритичност и обективна самооценка, заслужава похвала и е много по-достойна за уважение в сравнение с поведението на някои суетни и самодоволни мъже, които не само че не се отказаха, но в някои случаи даже провокираха номинирането си. Поради което званието „Почетен гражданин на Разград“ е на път да се обезцени и обезличи. Браво, Лиляна!

Димитър КИРИЛОВ