Търсене

Начало Оживление Заря, италианци и наздравици на старта на ловния сезон
Заря, италианци и наздравици на старта на ловния сезон
20 August 2008

 

Ако в този несигурен живот има нещо, което не подлежи на съмнение е, че вечерта срещу откриването на ловния сезон всеки, който носи ловно сърце, не си е вкъщи. Традицията се спазва от всички дружинки през цялата им история. Иначе сезонът не е на берекет.

"Екип 7" гостува на три ловни единици на територията на разградското дружество “Сокол”.

 

20_08_2008_lov1.jpg След края на мача “Сливен” – ЦСКА постепенно сборищено на десета ловна дружина

започна да се пълни. Традиция тук е началото на сезона да се посреща на открито под звездите, а не в клубната база. Така ловците и техните кучета усещат атмосферата по-добре. Чуват се крясъците на дивеча. По-опитните по тези звуци съдят за гъстотата на пъдпъдък и гургулица.

Безспорната атракция на сбора винаги е ветеранът Павел Маринов, за краткост именуван Морозов. И за да оправдае русизма в прякора си, той цяла вечер не се разделя с черната си десантна барета. Тук е и друга интересна личност от времето, когато хората се питаха дали на следващия ден ще има мазут за парното или не, но пък им стигаха пари, за да си го платят. А светът не познаваше още българския феномен - доброволен отказ от парно в най-студените зимни дни по финансови причини. Става реч, разбира се, за Генчо Малчев.

Където има маса и сладка приказка, със своите вина и ракии винаги на линия е и треньорът по баскетбол Стефан Данаилов. Той от няколко години е член на дружинката, но вече се е научил от по-големите майстори на много ловджийски чалъми. С нетърпение Стефко очаква второто представяне на своето младо куче - курцхара Бруклин. Той е само на година и половина, но вече има много награди от изложби. Но едно е изложбата, друго е работата на поле. Затова съботната сутрин ще бъде и за него голямо изпитание.

20_08_2008_lov2.jpg След кратка реч на дългогодишния председател Илко Илиев - собственик на реномиран автосервиз, следва наздравица за ловна слука на следващия ден.

И тя не закъснява: вярно е правилото, че както посрещнеш вечерта сезона, такава ще бъде и слуката ти на сутринта. На кръста на всеки висяха по дузина пъдпъдъци. Бруклин на Стефан Данаилов си свърши работата. Вдигаше коректно дивеча и след отстрел го апортираше със съвсем малки забележки.

Други традиции, диктувани от историята, бяха възприели в седма дружина – Желязковец.

Тяхната клубна база е една от най-обзаведените в региона. Има къде да си починат ловджиите на меки легла. Имат течаща вода. Специално място за палене на огън. И дълга, дълга маса, на която освен за личния състав, винаги има място и за гости. Енергичният председател на дружинката, баскетболният треньор Коко Ангелов, е известен като табиетлия по организацията на всяко ловджийско мероприятие. Затова не е чудно, че на масата имаше агне, различни видове домашни питиета, безалкохолно. И тук по ловните поля бродят не по-малко известни разградчани. За Коко Ангелов вече казахме. Тази година той е с ново куче - ягтериерът Ник, кръстено на господаря си Коко. Ден преди лова той бе толкова пристрастен към бирата, изстудяваща се на течаща вода, че трудно някой можеше да се вреди от него.

20_08_2008_lov3.jpg Вече четвърта година ловен стаж в тази дружинка трупа бизнесменът Добромир Добрев, собственик на верига магазини “Добромир”. Оказа се, че неговата кучка от породата бретон шпаньол има една голяма страст. Обича да шофира чужди коли. Този път се беше премерила на автомобила на председателя Ангелов. Знаейки за това нейно увлечение, никой от присъстващите, дори и собственикът на колата, не изпадна в подробности да иска документи за правоуправление или пък предпазен колан.

За поредна година на дългата маса бе и друг известен разградчанин - архитект Емил Проданов. Неговият дълъг стаж му даваше законно основание да разказва и най-дългите ловни истории.

Изключително рядко явление е жена да сподели ловната страст на съпруга си. Пример за подражание в това отношение са семейство Иванови. Неломил, собственик на ловно-рибарски магазин, стана ловец преди около 5 години. Сега курсът завърши и жена му Даниела. Дали това е успешна комбинация времето ще покаже...

От местните популярна личност бе кметът на Хума Ерхан Ахмед. С нескривана ловна гордост той показваше снимката си с кмета на София отпреди две седмици, когато Бойко Борисов бе на лов в Паламара. Е, слуката му в първия ловен излет за тази година нямаше да е като тази в резервата, но – всекиму според ранга.

Предстартовата треска не подмина и шеста ловна дружинка "Веселина" с председател Мустафа Мухаремов. На традиционното място, където се събират ловците за откриване - стадиона на село Бели Лом, закипя още в следобедните часове на петъчния ден. Личният пример на председателя увлече Кадир Басри и Десислав Руменов и те се заеха с приготовлението на салати и месни мезета. Двете барбекюта апетитно димяха и не оставаха за миг празни. Здравата подготовка не беше случайна. Чакаха се европейски гости - натурализираният в Бели Лом италиански бизнесмен Патрицио Панфили. От години той подпомага финансово местните ловци. И затова е почитан гост на всички техни събирания. Тази година, освен че пак щеше да дойде на откриването, щеше да доведе още двама италианци - Клементе Паскуале, шеф на 32 ловни дружинки в родната му провинция близо до Милано и неговия приятел Жоси Уго.

20_08_2008_6-ld-1.jpg Гостите от Италия дойдоха на мръкване, когато трийсетината ловци от дружинката във Веселина вече бяха седнали на масата.

След като италианците бяха представени на дружинката, се започна. Десислав Руменов разнесе по чиниите печени пъдпъдъци, специално приготвени по рецепта на баща му - известния футболист, треньор и ловджия Румен Адрианов - Чапата.

Всички опитаха по шишче от врат на диво прасе, гръмнато от клана Адрианови. Гостите нямаха никакъв проблем в общуването с местните авджии. Езиковата бариера приповдигна Сабри Сабриев, който дълги години е бил на гурбет на Ботуша.

Вечерта беше оглушена от кристалния звук на едноцевката "Байкал №Р-155. Естествено, руското оръжие привлече вниманието на италианците и те го разгледаха с интерес. Освен на пушката, гостите от Ботуша се порадваха и на пойнтера Дарина на Десислав Руменов. Няколко салюта даде и спечелилият тазгодишното състезание по стрелба по панички Николай Николов. Направо на масата Клементе Паскуале и Мустафа Мухаремов се побратимиха. Първата стъпка в него ще се осъществи на 16 септември, когато се открива ловът в Италия. Пет души на дружинката "Веселина" са поканени да гостуват в Италия.

Мракът все повече се сгъстяваше. Дойде ред на шоуто на Христо Цветков, най-известният майстор на заря в областта. Той обсипа небето над събралите се ловци с десетки фойерверки, ракети, букети.

На сутринта полетяха истинските боеприпаси и прелетният дивеч на свой ред бе обсипан със сачми.

 

Венко ВЕНКОВ, Сергей ДОЧЕВ