Търсене

Начало Новини Д-р Сахлим:Нужна е държавна политика за борба с рака на шийката на матката
Д-р Сахлим:Нужна е държавна политика за борба с рака на шийката на матката
23 January 2008

Народният представител от Разград д-р Нигяр Сахлим е съорганизатор на голям национален форум, посветен на рака на шийката на матката. Кръглата маса ще се проведе утре под егидата на председателя на Народното събрание Георги Пирински, който е и домакин на проявата.
 

Водещи специалисти по онкология – проф.Черноземски, доц.Валерианова и доц.Василев, ще споделят опит по проблема. Поканени да присъстват са и всички пациентски асоциации.
Да бъде изградена стратегия за борбата с рака на шийката на матката, да се създаде държавна политика за предотвратяване на заболяването, е целта на форума, каза д-р Сахлим. Инициативите на отделни неправителствени организации са добри, но проблемът е толкова сериозен, че е необходима незабавна намеса на политиците, смята разградската депутатка. Тя сподели потресаващи данни – в България всеки ден една жена умира, а три разбират, че са болни.
800 лева струва ваксината, която гарантирано предпазва от коварната диагноза. Положението вече изисква наложително да се намерят източници, които ще поемат изцяло или частично стойността на ваксината. Само така заболяването ще бъде ограничено и хиляди жени - спасени, смята д-р Сахлим.

Галина МАРИНОВА