Търсене

Начало Крими Посякоха 17 дка овошки
Посякоха 17 дка овошки
23 January 2008

17 дка с млади овошки - череши и вишни, бяха посечени злоумишлено от неизвестни лица в землището на село Ушинци. Градината, която се разполага на общо 60 дка, е собственост на бившия председател на ЗПК „Изгрев“ в Радинград Иван Славов и екссчетоводителката на кооперацията Анифе Бекирова. За посегателството те разбрали в четвъртък, когато решили да нагледат състоянието на насажденията. За това, че градината е опропастена с единствената цел да бъдат нанесените щети на собствениците й, говорят два факта.

Първо, дръвчетата са съсечени по начин, който не позволява да израснат отново – в средата на стволовете. И второ, макар и да са годни за горене, са оставени на мястото. По снега в градината потърпевшите са забелязали стъпки на двама души, пътят им води към Радинград. Притесняват се, че поради бързото топене на снега обаче, скоро от следите няма да остане нищо, а от полицията все още никой не е посетил мястото.
Славов твърди, че нанесените щети са за минимум 20 000 лв. - толкова струват овошките. Тази година обаче, те вече са щели да дадат плод. Така загубите стават много по-сериозни. Опропастени са 1000 вишневи и 450 черешови дръвчета.
Декар от тях може да даде около тон плод, смятат пострадалите. Те си спомниха, че посегателства, макар и не толкова мащабни, е имало и през предходните години. Тогава от градината били изкоренявани по 40-50 броя от насажденията.
Имахме намерения да назначим 10-15 души на работа през тази година, защото вече не можем сами да обработваме градината. Но след тези загуби няма да можем да си позволим да плащаме на работници. Тъй като мястото е регистрирано и за него трябва да получим субсидии от Разплащателната агенция, днес информирахме за инцидента ОД „Земеделие и гори“. Обещаха да изпратят комисия, която да опише щетите, обясни в понеделник Славов.
В жалбата си до прокуратурата пострадалите са отбелязали, че не знаят да имат недоброжелатели. И Иван, и Анифе не са имали пререкания с никого. Единствените спорове, в които са били страна някога, имат трудово-правен характер, става ясно от жалбата им. Славов е работил 12 години и половина като председател на кооперацията в Радинград. Напуснал е преди 1,6 г. по собствено желание, оставил я е в блестящо икономическо състояние – без дългове и с изплатени ренти. Принос за това има счетоводителката Анифе, тя обаче е уволнена дисциплинарно. За което завежда дело срещу новото ръководство. Съдът се произнася в нейна полза, възстановява я на работа и осъжда ответниците да й заплатят обезщетение от 2700 лв. Пак по жалба на новите шефове на кооперацията, срещу Иван и Анифе е образувано досъдебно производство за нанесени щети. Направената ревизия в предприятието не потвърждава обвиненията. Поради липса на данни за нанесени щети на ЗПК „Изгрев“, производството е прекратено.
Дали всичко това има някакво отношение към инцидента, ще трябва да преценят компетентните органи. Но дори и да става въпрос за лишен от умисъл вандализъм, наказани трябва да има. За да могат предприемчиви хора като Иван и Анифе да повярват, че правосъдие има, а извършителите на подобни деяния ще си понасят отговорността. Това е единственото нещо, което би мотивирало и стимулирало потърпевшите да продължат напред и да изкарват хляба си с честен труд. А защо не и да назначат работници, на които също да подсигурят поминък. Което в тези трудни времена и тази безработица е достойно за уважение и поощрение.

Мила КЮЛЮМОВА