Търсене

Начало Институции Принудително опразнено общинско жилище се руши
Принудително опразнено общинско жилище се руши
15 November 2013

В сряда, 13 ноември, ще се навърши точно една година откакто общинската къща на улица „Перистър“ е без наематели и е оставена на произвола. В материала „Разградчани от улица „Перистър“: Искаме си циганите за комшии“ от 16 ноември 2012 година, „Екип 7“ подробно отрази драмата с принудителното освобождаване на жилището от дългогодишните наематели, живеещите на семейни начала Найден Илиев и Валентина Енчева.

15_11_2013_bezdom-1.jpg15_11_2013_bezdom-4.jpg

15_11_2013_ku6ta1.jpgПоводът за действията на община Разград бе влязлото в сила решение на общинския съвет за промени в условията и реда за настаняване под наем в общински жилища, които предвиждат и максимален срок за обитаване от 10 година. Един от мотивите за това е, че броят на нуждаещите се от жилища на преференциални цени, каквито са общинските наеми, нараствал.

Мъжът и жената тогава не оспорваха факта, че трябва да се спазват нормативните актове. Тяхната единствена молба беше местната администрация да се смили над тях и да ги остави само до пролетта. Месец преди това те правили даже ремонт без да подозират какво ги чака. В тяхна защита тогава се обявиха живеещите от отсрещните частни къщи, които бяха категорични, че Найден и Валентина са свестни, работливи и неконфликтни. Похвали ги и кварталният полицай. Въпреки това те бяха принудени да напуснат на прага на зимата.

15_11_2013_bezdom-3.jpgДвамата наематели също се ужасяваха от факта, че отново ще са принудени да живеят в „махалата“, откъдето са излезли. И наистина, те издържаха само няколко седмици на ул. „Д.Сумпаров“ и се настаниха на свободен наем с хазяи българи.

На импровизирания митинг на 13 ноември миналата година хората заявиха, че оставеният без стопани имот най-вероятно ще бъде окраден. В петък установихме, че тази прогноза е много близко до истината. Къщата е все така разградена, прозорците изпочупени, покривът хлътнал. От компетентни източници установихме, че тя в момента е със статут на резервно общинско жилище. Преди година имотът и отвън, и отвътре изглеждаше по-друг начин.

Нищо не пречеше тези, от които зависи крайното решение, да подходят малко по-внимателно, конкретно и човешки.

Равносметката след тази една година - пропуснати ползи за общината от наем и нанесени от неизвестни извършители материални щети по къщата.


Димитър КИРИЛОВ