Търсене

Начало Култура Шабан Калкан стана почетен доктор на университет в Азербайджан
Шабан Калкан стана почетен доктор на университет в Азербайджан
23 January 2008

На 29 май 1989 г., малко по-рано от началото на „голямата екскурзия”, за Турция с екскорт бе изпратен разградският поет Шабан Калкан.
И интересното е, че той и до ден-днешен не таи злоба към България, а - нещо повече - родния си край прослави много повече, отколкото някои наши видни преводачи.
 

В турски вестници и списания той публикува свои преводи на Веселин Ханчев, Павел Матев, Александър Геров, Андрей Германов, Евтим Евтимов, Стефан Цанев и разградските поети Иван Дойнов, Дулинко Дулев, Величко Енев, Румяна Горанова и др.
Нещо повече, в града, в който живееше първоначално - Салихли, организира Салихлийски поетични вечери, на които първите чуждестранни лауреати през 1992 г. и 1993 г. бяха Блага Димитрова и Петя Йорданова.
По това време Шабан Калкан работи в местната държавна болница „Ал санджак” като заместник-началник на рентгеновото отделение. Освен това чете лекции в литературния факултет на Егейския университет по история на балканските народи и културните взаимоотношения между тях. Завежда балканския сектор на университетското списание „Братски литератури”.
Член е на Синдиката на турските писатели.
Роден е на 25 октомври 1938 г. в с. Веселец, Разградско. Завършва средно образование в Кубрат и Медицински техникум в Хасково. Близо две десетилетия работи като фелдшер в с. Радинград. През 1966 г. издаде стихосбирката „Гергинлик”, превеждан е на руски, полски, украински, татарски и туркменски.
В Турция, след Салихли, отива да живее в гр.Измир, където продължава литературната си и преводаческа дейност.
През миналата година, заради неговия принос към развитието на тюркските литератури и ролята му за задълбочаването и разширяването на дружбата с Азербайджан, Шабан Калкан, като „известен български поет с турски произход” е удостоен с научната степен „ПОЧЕТЕН ДОКТОР” на Научния институт ВЕКТОР - Международен научен център към правителството на Република Азербайджан.
Почетната диплома му е връчена лично от председателя на института - проф.д-р Елчин Искендерзаде.
Честито, приятелю, и ти благодарим, че не ни забравяш!

Дулинко ДУЛЕВ
Б.Р. В Разград има две дружества на писателите, двайсетина поети и няколко писатели. Според нас Шабан Калкан заслужава не само нашата благодарност, а и официална признателност от разградската общественост. Той може и трябва да бъде предложен за наградата „Никола Икономов“ и това трябва да го направи официално едно от двете, а защо не и двете дружества.