Търсене

Начало Институции Институциите набелязаха мерки, за да не сме последни в образованието
Институциите набелязаха мерки, за да не сме последни в образованието
13 September 2013

 

Повишаване грамотността на учениците и превенция в посока отпадането им от учебната система са най–важните приоритети на Регионалния инспекторат по образованието в Разград. Това заяви началникът на инспектората Петя Димитрова на съвещание с директори и представители на обслужващите звена в училищата в региона. Димитрова заяви, че сериозно ще работят по уеднаквяване на критериите при вътрешното и външното оценяване, тъй като Разградска област е на последно място по резултати от националното външно оценяване на 7 клас и държавните зрелостни изпити. Друг важен момент е борбата с безпричинните отсъствия, които са основен фактор за отпадането на учениците.

 

Петя Димитрова посочи, че всички 27 средищни училища от областта са включени в проекта „Подобряване на качеството на образование в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“. Целта е да се задържат децата в учебните заведения, като този вид обучение им предлага най–различни занимания. За малчуганите от първи и втори клас е осигурено и обедно меню.

За да повишат мотивацията на учениците, от образователния инспекторат залагат и на допълнителната квалификацията на учителите. Предстоят обучения на педагогическия персонал на училищата и детските градини в областта.

Димитрова каза, че ще продължат да работят по проект „УСПЕХ“, благодарение на който децата развиват способностите си и участват в кубове по интереси.

„Ако владеете знанието, дайте и на другите да си запалят светилниците“, това каза пред всички присъстващи Петя Димитрова.

Областният управител на Разград Стоян Ненчев също се обърна към представителите на образователните институции. Той посочи, че оценява сложността на всички просветни проблеми и си дава сметка, че тези времена не са най-светлите за българското образование.

„Трябва да се направи необходимото, за да бъдат обхванати всички първокласници в Разградска област. Все пак България е член на Европейския съюз и не може да има деца, които не посещават училище. Статистиките показват, че все повече расте процентът на младите българи, които са неграмотни. Тези печални данни трябва да са във фокуса на всички институции. Не можем да се примирим, че Разградска област е на последно място по резултати от националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити. Не можем и да се оправдаваме с конкретните особености на областта“, каза Ненчев.

Той акцентира още върху създаването на необходимите условия за осъществяване на учебния процес. Областният управител заяви, че всички институции трябва да си подадат ръце и той ще окаже пълно съдействие за решаване на тези сериозни проблеми.


Антония ДИМИТРОВА