Търсене

Начало Институции Защо не бие камбаната в Крояч?
Защо не бие камбаната в Крояч?
23 August 2013

Построеният точно преди двадесет години православен храм „Св. Константин и Елена“ в лознишкото село Крояч от няколко години стои затворен. Замлъкнала е и камбаната и не се бие дори и на най-големите празници, какъвто беше например честваната преди няколко дни Голяма Богородица. Може и да сме малко, ние, християните в Крояч, но почитаме традициите и искаме да можем си палим свещички и да се молим, както е редно.

23_08_2013_kambana.jpg23_08_2013_hram.jpg

Това алармираха група жители на малкото селце, които поискаха чрез вестника техният проблем да стане обществено достояние. Те посочиха, че през цялата 2012 година църквата, която е открита през 1993 година лично от настоящия патриарх Неофит, е отваряла врати само веднъж. Досега през 2013 година това е сторено само на Цветница и по Великден. Заслугата е на библиотекарката Росица Иванова, която ангажира човек от селото да бие камбаната срещу скромната сума от 3 лева читалищни пари. Плащането е извършено по най-прозрачния начин - с касов ордер. Селското читалище „Борис Анастасов“ притежава 68 декара земеделска земя и всяка година получава по банков път договорените с арендатора средства. Така то развива завидна за мащабите и населението на Крояч дейност.

Коренно противоположни изглеждат нещата при църковния храм. Всъщност според двайсетината християни в това населено място „коренът на злото“ е липсата на всякаква прозрачност за това къде отиват средствата от рентата за 31 декара църковна земеделска земя. Единственото, което знаят хората тук е, че земята се обработва от арендатора Стефан Пенев, който си изпълнява стриктно задълженията като страна. Въпросът е, че парите от рентата не отиват за поддръжка на църквата, нито пък за назначаването на човек /клисар/, който да се грижи за нея, да бие камбаната и да осъществява всички дейности, предвидени от православния канон. Информацията, с която разполагат християните в Крояч е разнопосочна. Първата версия е, че с парите се разпореждал лично лознишкият свещеник Боян. Тя се подкрепя отчасти и от проверката, която са извършили - отец Боян получил авансово от Стефан Пенев 930 лева за стопанската 2012/2013 година. От целия размер на рентата оставали още 309 лева.

Втората версия, която потвърждават някои местни жители е, че парите се превеждали на Русенската митрополия.

Каквато и да е истината, факт е, че село Крояч си има нов хубав православен храм, който стои затворен въпреки желаещите да го посещават, и приходи от църковна земя, които биха могли да се използват директно по предназначение.

Като контрапункт на тази метаморфоза, християните в Крояч посочват за пример съселяните си мюсюлмани, които си имат джамия, развиваща активна дейност. Такава, каквото трябва и може да развива и малката църква.


Димитър КИРИЛОВ