Търсене

Начало Институции Слухът: Разделят ПМГ и училище „В. Левски“
Слухът: Разделят ПМГ и училище „В. Левски“
28 June 2013

С наближаването на края на учебната година един слух все по-упорито набира скорост из учителските колективи, родителите и децата от две разградски училища: разделят ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ и ОУ „В. Левски“. Отколешната идея да бъдат в две отделни сгради придобива в приказките от ухо на ухо все по-реални очертания, подсилена с доза сигурност от факта, че в училище „Отец Паисий“ върви много здрав ремонт.


28_06_2013_levski2.jpg28_06_2013_kmet4.jpgЗа непосветените в темата, ще кажем, че сред възможните варианти е тъкмо „Математиката“ да се изнесе в сградата на „Отец Паисий“. В тази насока от известно време активно работи и съветникът от „Синята коалиция“ и председател на Постоянната комисия по устройство и развитие на територията и транспорт в ОбС – Разград Иво Димитров.

В града под сурдинка вече се твърди, че разделянето де факто ще е в сила от първи септември и двете училища ще започнат новата учебна година в различни сгради. И че за това даже е ставало дума на последните учителски съвети в ПМГ и ОУ „В. Левски“.

Директорът на ПМГ Мануел Василев каза, че знае за слуха, много иска да е верен, но е наясно, че няма как това да стане току-така. Инак, включително и на последния патронен празник на гимназията, той го пожела на себе си, колегите, децата и родителите им. За да са всички по-добре – да има всеки клас своя класна стая, специализирани кабинети и възможност да се учи на една смяна.

Директорката на ОУ „В. Левски“ Диана Първанова е зад граница и по тази причина не можем да включим и нейната позиция тук.

28_06_2013_sluh.jpgНо пък кметът Денчо Бояджиев бе категоричен: „Хубаво, но няма как да стане – поне тази година.“ И допълни, че, ако сега бъде задвижена схемата, то това би означавало финансирането на ремонта на „Отец Паисий“ да отпадне от проекта за енергийна ефективност, нещо, което никой не би си позволил! И най-вече – за да се осъществи идеята това лято, е било нужно решение на ОбС - Разград отпреди края на месец май. За да има време просветното министерство да реагира. Подобно решение на нашия общински съвет няма, пък и да има - на сегашното правителство му е само до разделянето на две разградски училища!

Денчо Бояджиев също бе чувал слуховете около училищата. Внимателният читател вече сигурно е забелязал, че никъде дотук в текста няма и дума за бъдещето на самото училище „Отец Паисий“, на учителите и учениците в него. А там около 120 деца са от Разград, близо 110 пътуват от селата. Слух, слух, ама кметът бе категоричен, че до него е достигала информация, че от други градски училища правят опити да привличат пътуващите от селата деца към техните си школа. В което има логика, защото с всеки ученик върви определена сума в делегираните бюджети...

Градоначалникът също иска училищата да бъдат разделени. Даже съвсем наскоро е бил на инспекция в ПМГ и е наясно с изключителната натовареност на дневните програми на децата, които учат кажи-речи на две и половина смени. Последният час там вечер свършва в 19.20 часа. Пък в основно училище на най-малките трябва да се осигури и целодневно обучение... Според Д. Бояджиев най-възможният вариант, на първо време /когато това изобщо започне да се прави - б.а./ е „Отец Паисий“ да приюти Природо-математическата гимназия.

Предложението само на пръв поглед звучи като потвърждението на приказката: „От трън, та на глог“, защото базата в „Отец Паисий“ е почти двойно по-голяма от тази, която сега „В. Левски“ дели с ПМГ. За броя на учениците да не говорим – в ПМГ и „В. Левски“ те са над 600, в „Отец Паисий“ - около 230. Ако се съберат, гимназистите и по-малките от „Отец Паисий“ ще могат да се вместят даже на по-малко от две смени. Което също не е върхът.

От там насетне може да се умува за бъдещето на ОУ „Отец Паисий“ изобщо. Идеята за закриването му не е тайна и не е от вчера. Защо обаче решението е отлагано поне няколко пъти, не е трудно да се досетим. В България изборите са на горе-долу на година и половина, напоследък и по-често. Политици и социолози смениха терминологията и започнаха да наричат предварително известния на партийните централи брой гласове от изборния ден „контролиран вот“. Закриването на едно училище е като да ритнеш в жегата пчелен кошер. И бройката гласове на следващите избори няма да излезе.

А докато обществото ни преболедува „детските си болести“ на прехода, през училищната сграда с часовниковата кула на две смени и половина минаха хиляди деца. Първите вече изплащат и посрещат до и оттам сутрин и вечер собствените си наследници. С надеждата хлапетата им най-сетне да могат да учат на една смяна.


Георги ТОДОРОВ