Търсене

Начало Новини Диабетик на хемодиализа кара зимата във фургон
Диабетик на хемодиализа кара зимата във фургон
21 January 2008

Преди три години бедствие подгони Ремзи от Лозница. 42-годишният мъж тогава живееше в своята къща в покрайнините на градчето. Но постройката заплашително се килна. Започна да хлътва и покривът. Тогава по инициатива на кмета Айхан Хашимов Гражданска защита му докара един фургон от контингента на прочулите се по-късно като фургоните на Емел Етем. Зимата на 2005 година Ремзи игнорира тази “аванта” на държавата и си зимува в къщата.
 

Следващите две години обаче, четириъгълната клетка стана негово обиталище през горещите лета и студените зими. Ще отбележим, че придобивката е изградена от леки сандвичеви панели. Електрифициран е, има възможност за подвързване с вода и мръсен канал за банята и тоалетната. Всичко това добре, ама Ремзи цял живот се е грял на дърва от близката гора, но не му позволяват да си пробие дупка за комин. А освен с фургона, държавата безжалостно го снабдява и с нов електромер, който цъка стотинка след стотинка.
През лятото изгаряме от горещина. Вътре не се трае, разказва Ремзито. Ама пак има колай, правим течение. Зимата обаче е лошо. Не ни дават да си пробием дупка за комин. Нито можем да сготвим, нито да се стоплим. Караме с една електрическа печка “Елва”. Навличаме се аз, жената и бабата. Във фургона има място само за едно голямо легло. Все някой трябва да спи на земята. А там е още по-голям студ. Чешмата не работи, носим си вода в шишета и тя замръзва. Няма мръсен канал, за да използваме тоалетната… На всичкото отгоре помощ от никъде не ми дават. Живея с пенсия от 80 лева, жената не работи, продължава да изплаква неволите си лозничанинът. Най-лошото е, че съм на хемодиализа през два дни. Но не мога да спазвам нито хранителен режим, нито живея здравословно. Даже не знам ще ми искат ли пари за фургона. Още не съм поглеждал и сметката за тока, страх ме е. Тази зима е още по-зле. Студът и снегът са повече, всичко е по-скъпо, пък никакви помощи отникъде не идват. Просто не знам докога ще издържим.
Вероятно Ремзи е прав в нищетата си да бъде особено критичен към длъжностните лица в Община Лозница, от които той принудително е в зависимост. Но от там са категорични, че са му предоставяли нееднократно помощи през тези три години. И, ако е имал желание, досега е можел да постегне къщурката си.
Все пак малко са хората, които биха си представили диабетик в напреднал стадий с по три хемодиализи на седмица да се катери, за да си оправя покрива, или пък да наеме строители, които да свършат тази работа.
Диагнозата, както биха казали лекарите в такъв случай, клони към логичен край. Ще припомним, че преди три години при това семейство живееше и един от малкото регистрирани в областта HIV-позитивен Незри. Само преди три месеца той почина във варненска болница на 25 години.

Сергей ДОЧЕВ