Търсене

Начало Култура Месец мъртвило и за три дни ставаш разноглед
Месец мъртвило и за три дни ставаш разноглед
21 January 2008

От Коледа насам почти месец културният живот на Разград беше заспал зимен сън. Драматичният театър направи тридневно честване и изигра два пъти пиесата на Антон Страшимиров “Ревека” и туйто. Който видял, видял... Като се има предвид, че дори на юбилейното честване залата беше рехаво запълнена с публика, постановката я видяха малцина. Разбиращите от театър я оцениха високо, но как да провериш прави ли са?
 

През ноември и декември Симфоничният оркестър правеше концерти почти всяка седмица, естествено със 70-80, а понякога и с по-малко зрители. Вярно е, че бяха на турне, та едва на 27-и ще им е първият концерт за годината. Само че на следващия ден – 28-ми, ще е голямото честване на 130-годишнината от Освобождението на Разград от турско робство и ще има празничен концерт с участието на ансамбъл “Славица” от побратимения град Орел. Той ще изнесе концерти и в други селища на общината.
На 23-ти в залата на театъра ще гостува нашумялата група “Грамофон”, а на 24-ти ще изнесе концерт много популярният ансамбъл “Българе”.
Какво трябва да направи разградчанинът, който има духовни потребности и иска да види и четирите концерта – за пет денонощия да отдели три вечери и една утрин /няма да пресмятаме финансовите параметри/ да поеме културна храна и после да чака следващата голяма глътка духовност по Великден.
Ако такова е съдържанието на културния календар, то той трябва да се прави на тримесечие.
Точно през снежната зима, когато хората така или иначе имат по-малко контакти и много свободно време за културни развлечения, Разград не им предлага нищо. И то при наличието на четири професионални културни институти – два театъра, Филхармония и Капански ансамбъл.
През май ще наблъскат по два концерта на ден и ще мърморят, че няма културна публика тук – всички хукнали по вили, лозя и села...
Симфоничният оркестър пак можеше да посвети концерта си на Деня на Разград, но примерно след седмица. Сега в неделя -27-ми, той прави сутрешен концерт с популярни творби от Верди, Пучини, Бородин и Александър Райчев.
Диригент ще бъде Красен Иванов , а солист - познатият на музикалната публика в града ни Георгиос Филаделфефс.
Георгиос, чието презиме е Христос, е участник в първия конкурс за млади пианисти “Димитър Ненов”. Той има и пианистична, и оперна кариера. Ученик е на Жени Захариева- пиано и на Стефан Кисьов – пеене.
Завършва магистратура по пеене в Музикалната академия в класа на доц. Свилен Райчев.
Има множество награди от различни конкурси, пял е във всички оперни театри в България, по време на репетициите за концерта в Разград ще отскочи до София, за да се яви на конкурс за солист в Националната опера, на чиято сцена също е пял.
Междувременно Георгиос Христос паралелно с ученето на пиано и пеенето, се ожени за българка и трайно се установи в България.
Отделихме повече внимание на този концерт, за “Българе” писахме в предишния брой, за останалите концерти не разполагаме с информация за съдържанието на програмата.