Търсене

Начало Крими Обявиха за издирване обвинена в измами земеделска производителка
Обявиха за издирване обвинена в измами земеделска производителка
26 October 2012

Жена, обвинена в измами със земи, беше обявена за общодържавно издирване с разпореждане на Окръжен съд-Разград. Вчера Галина Александренко трябваше да застане на подсъдимата скамейка и да отговоря за няколко престъпления, извършени в периода 2010-2011 година.


Това бе второ заседание по делото срещу нея. Първото бе през септември, тогава подсъдимата не се яви в съда, въпреки че бе получила призовката си. За заседанието вчера трябваше да бъде доведена принудително, но от съдебната охрана не я открили на адресите й.

Според прокуратурата собственичката на ЕТ „Стефко Михнев-Галина Александренко“ ползвала неправомерно земи на училището в Равно. В качеството си на земеделски производител, тя подала в общинската агрослужба на Кубрат декларации, съдържащи неверни данни, съставила и представила неистински договор за наем на училищните ниви. Целта била да получи неправомерно субсидии за обработваната земя от Европейския съюз.

Тъкмо за тези си деяния сега Александренко е подсъдима.

Три години затвор е най-високото предвидено наказание за престъпленията, в които е обвинена земеделката. Вчера обаче стана ясно, че тя има предишна условна присъда, чиито изпитателен срок изтича на 1 ноември тази година. Така ефективно наказание със сигурност ще има, ако вината на Александренко се докаже и този път.

Вчера по искане на адвоката на подсъдимата, делото не тръгна в нейно отсъствие. Съдът реши да я обяви за общодържавно издирване, като измени мярката й за неотклонение от „подписка“ в най-тежката „задържане под стража“. Съдия Валентина Димитрова остави делото за допълнително насрочване.

По време на заседанието стана ясно, че в справките на граничен контрол няма данни Александренко да е напускала страната.

Проверка на „Екип 7“ установи, че зад другото име във фирмата - Стефко Михнев, стои бившият БСП кмет на село Каменово. Преди две години той бе отстранен от длъжност, след като бе осъден условно за това, че е ожънал 60 тона чуждо жито.

Кражбата бе станала по време на жътвената кампания през 2009 година. Михнев помагал на жената, с която живеел на съпружески начала – Галина Александренко, да стопанисва нивите си. Тогава стана ясно, че нейната фирма обработва над 2000 дeкара в землището на Каменово.

 

Мила КЮЛЮМОВА