Търсене

Начало Крими Още една присъда за инвалид менте
Още една присъда за инвалид менте
19 October 2012

Още едно дело за неправомерно получавана инвалидна пенсия приключи с присъда в Районен съд-Разград. След постигнато споразумение с прокуратурата в Исперих, 47-годишната Юмгюл Чакър от Езерче беше осъдена на половина година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.


Според държавното обвинение, в периода 2009 и 2011 година тя е получила без правно основание 4050 лева. Макар да била в добро здраве, Чакър се подписала под документ за отпускане на пенсия за висок процент на инвалидност. В хода на производството обаче жената възстановила по сметка на НОИ цялата незаконно получена сума, заедно с лихвите. Така първоначално повдигнатото обвинение за документна измама било заменено с по-лека квалификация, предвиждаща и по-ниско наказание.

Вчера съдия Николай Борисов прие споразумението, след като в него бяха нанесени известни корекции по размера на условното наказание. В първия вариант се предвиждаше не половин година, а само три месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Делото срещу Юмгюл Чакър влезе в съдебна зала още през юли, като освен нея имаше още трима подсъдими - Селвет Аля, Руслан Давидов и Айше Джалил. Тогава обаче в залата на съда се яви само 31-годишната Селвет, която бе осъдена условно по същия ред.

Вчера Руслан и Айше отново не дойдоха за заседанието. Процесът срещу тях ще бъде насрочен допълнително, тъй като по закон следва да бъде гледан от друг състав на съда.

Присъдата на Юмгюл Чакър не подлежи на обжалване и вече е в сила.


Мила КЮЛЮМОВА