Търсене

Начало Новини Много приказки и нищо по същество
Много приказки и нищо по същество
18 January 2008

Вчера се проведе първото заседание на избраната преди дни на извънредна общинска сесия временна комисия по разследване кризата със снегопочистването и сметосъбирането. За председател бе избран Тодор Димитров.
Съветниците Иво Димитров и Божинел Христов зададоха две дузини въпроси на Любомир Цонев, той им струпа една дузина папки с различни планове – при кризи, бедствия и т.н.
 

В Разградска община бедствено положение не е имало, по закон не се приема план на общината за работа при зимни условия, а само се издава заповед на кмета, няма щаб.
Всяка фирма – в случая „Шеле“, „Строймонтаж“ и „Паркстрой“ имат планове за снегопочистването. Някои от съветниците успяха да опонират, че улиците, които са записани в плана на „Шеле“, не са почиствани 4-5 дни след обилния снеговалеж, че мандрите в Липник, Мортагоново и Киченица не са работили 2-3 дни и са понесли загуби, но това се изтълкува като издребняване.
Ние присъствахме само час на това заседание, от което разбрахме, че в сравнение с почти всички областни градове на Северна България, Разград е най-добре и харчи най-малко пари.
И ако г-н Захариев беше абсолютно прав, че няма критерии, по които да се даде оценка справила ли се е общината с тежката зимна обстановка или не, то ние питаме докога Любомир Цонев ще разказва приказки за другите градове и по какви критерии сравнява Разград с тях?
И този път съветниците не бяха се подготвили както трябва и въобще според нас, ако комисията ще разследва, да почне да разследва – какви са ангажиментите на фирмите и какво са изпълнили. А те вчера видяха плановете на фирмите за пръв път. Ако ще разпитва Любомир Цонев и той ще разказва, ще си говорят до следващия сняг.
А съветниците от БСП не показват никакво желание да обсъдят положението, да отчетат допуснатите грешки, да пресметнат имаше ли излишно разкатаване на хора и техника, можеше ли да се създаде по-добра организация и т.н. Те са всезнаещи и безпогрешни, новото болшинство – некомпетентно и губещо времето им. Така се държат.
А ние, с гайдите, трябва да се запитаме за какво ги избираме и на туй отгоре добре им плащаме?

Янка ОБРЕТЕНОВА