Търсене

Начало История
История


Как французите виждат и описват Разград и Делиормана преди 5-6 века
25 July 2018

Погълнати от проблемите на съвремието, в преклонение предимно пред Русия и ролята ѝ за възстановяване на българската държавност, пропускаме и дори игнорираме интереса на една от най-великите сили на късното Средновековие, възроден отново днес с нови измерения на историята, интересът на Френската империя, на Френската република, или изобщо на Франция.

Продължава...
 
125 години от първото системно изложение за историята на Разград
11 July 2018

Чета много неща за Разград, както за неговото съвремие, така и за неговото минало. Съвремието не ме радва много, но за миналото му слава богу има доста текстове, особено в интернет. Аз благодаря на всички мои неизвестни фенове, които са преписвали или ще преписват от книгите ми, посветени на родния ми град.

Продължава...
 
Разградската гимназия – средище на знанието и емблема в архитектурата
06 July 2018

Сградата на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е интересен пример на следосвобожденската архитектура по българските земи. Тя има статут на недвижима културна ценност с категория „Местно значение“ и остава символ на образованието в Разград и региона до наши дни. Построена през 1885 година, гимназията е една от най-ранните творби на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, оставил след себе си множество емблематични сгради в цяла България.

Продължава...
 
Българските учители в Разград в миналото – елитът на обществото
04 July 2018

През Възраждането и до 1944 година учителската професия е една от малкото, при които няма уседналост на кадрите. Поради факта, че работата на учителя не е целогодишна, той се е чувствал свободен след завършване на учебната година да се премести в друго училище или в друго населено място. Така по-голямата част от българското учителство е била винаги в движение.

Продължава...
 
Летопис за смутното разградско време отпреди 130 години
02 July 2018

В една тревожна и напрегната обстановка през 1885 година, малко преди и след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Разградско и неговите тогавашни околии, цари едно смутно време. Време на произвол, на корупция, на „юнашки“ разпивки и съдебен произвол. В някои отношение някои историци сравняват управлението на десетото българско правителство - на крайните либерали, начело с Петко Каравелов, като правителство на анархията.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 250